McGee wint lastige rit in Zwitserland

Bradley McGee heeft de derde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Australiër uit de fdjeux.com-ploeg bleef onder meer Celestino voor in een sprint van een groepje favorieten.

Na een spannende slotfase, waarin veel gebeurde, was het McGee die het zegegebaar mocht maken. Hij won een sprint zonder de topsprinters. Die waren namelijk allemaal gelost op een lastige col vlak voor de meet.

De derde etappe in deze Ronde van Zwitserland was wat aan de korte kant met slechts 160 kilometer. De etappe begon nog in Zwitserland maar eindigde in Oostenrijk, namelijk in Sankt-Anton. Het parcours was redelijk vlak aan het begin, maar vlak voor de finish moest de Arlbergpass worden gepasseerd. Een lange col van de tweede categorie.

De eerste aanvaller van de dag was David Loosli. Het peloton liet echter niet begaan. Binnen een mum van tijd was de Zwitser van Lampre-Caffita alweer ingerekend. Dat kwam vooral door de renners van T-Mobile, die heel actief aan het rijden waren in de achtervolging. Ullrich wil kennelijk ten koste van alles zijn leiderstrui verdedigen. Door het werk van de knechten van ‘der Jan’ kon niemand wegblijven. Velen probeerden het wel: Voeckler, Rast en Clerc bijvoorbeeld.

De Arlbergpass kon wel voor een afscheiding zorgen. De sprinters Boonen, McEwen en Eisel moesten als één van de eersten lossen. Vooraan veel aanvallen. Een groepje met onder meer Valverde kon even uit de greep van het peloton blijven, waar Ullrich nog slechts één ploeggenoot bij zich had: Guerini. Uiteindelijk passeerde Koldo Gil als eerste de top van de col, op acht kilometer van de finish. Vlak achter hem een uitgedund peloton, met onder meer ook Mayo. Een andere Spanjaard, Beloki, was er echter niet meer bij.

In de korte afdaling naar Sankt-Anton nam Koldo Gil rond de tien seconden voorsprong op de favorieten. De Spanjaard leek op weg naar de zege, maar Ullrich zelf leidde de achtervolging in het achtervolgende groepje. Koldo Gil werd op 750 meter van de streep gegrepen door een vijftiental renners. Sinkewitz startte te vroeg met sprinten. McGee wachtte slim en won makkelijk de sprint. Het is de tweede seizoenszege voor de Australiër, die aan het begin van het seizoen sukkelde met zijn knie. Ullrich blijft de leider. Dankzij bonificaties komt McGee wel op twee seconden.

Vandaag kwam Bettini overigens niet aan de start. “De krekel” kampt met darmproblemen. Morgen gaat het peloton dus verder zonder Bettini. Dan staat er een lange rit van meer dan tweehonderd kilometer op het programma. De kans op een massasprint is serieus aanwezig, want lastige hellingen liggen morgen niet op het parcours.


Uitslag derde etappe:
1. B. McGee (Aus) 3.45.48
2. M. Celestino (Ita) + z.t.
3. P. Sinkewitz (Dui) + z.t.
4. G. Totschnig (Oos) + z.t.
5. D. Snyder (Zwi) + z.t.


Klassement na drie etappes:
1. J. Ullrich (Dui) 8.31.10
2. B. McGee (Aus) + 0.02
3. M. Rogers (Aus) + 0.18
4. D. Frigo (Ita) + 1.12
5. B. Zberg (Zwi) + 1.14