Botero wint koninginnenrit Dauphiné

Santiago Botero heeft de zesde etappe in de Dauphiné Libéré. Inigo Landaluze blijft ondanks fors tijdverlies toch leider in de voorbereidingsronde op de Tour.

Met enkele flinke beklimmingen was het vandaag een ideale dag voor de topfavorieten om hun benen te testen. Het peloton, dat op de beklimmingen flink werd uitgedund, liet de vluchters, met onder andere Joost Posthuma, niet te ver voor geraken en pakte ze voor de laatste beklimming weer terug.

Op de laatste klim, de Joux Plane, ging Santiago Botero op jacht naar tijdswinst. De winnaar van de tijdrit eerder deze week hoopte met zijn aanval genoeg tijd te pakken op Inigo Landaluze om de leiding in het algemeen klassement over te nemen. Lance Armstrong reed met onder andere Alexander Vinokoerov en Levi Leipheimer een gelijkmatiger tempo omhoog en counterde Vinokourov toen die dreigde weg te rijden.

In de afdaling sprong Botero weg bij medevluchter David Moncoutié en wist zo de etappe te winnen. Voor de leiding in het algemeen klassement kwam hij echter 47 seconde tekort.

Uitslag zesde etappe:
1. Santiago Botero (Col) 4.30.54
2. David Moncoutié (Fra) + 0.23
3. Francisco Mancebo (Spa) + 0.52
4. Christophe Moreau (Spa) + 0.57
5. Marzio Bruseghin (Ita) + 2.27

Algemeen klassement:
1. Inigo Landaluze (Spa) 25.16.26
2. Santiago Botero (Col) + 0.49
3. Levi Leipheimer (VS) + 1.16
4. Lance Armstrong (VS) + 1.37
5. Aleksandr Vinokoerov (Kaz) + 1.40