"VDB en ik gebruikten doping"

"We gebruikten samen "le pot Belge" (een dopingcoctail)" dat is een van de ophefmakende passages uit het boek "Prissionier de dopage" (gevangene van de doping) dat de Franse ex-renner Philippe Gaumont schreef.

Gaumont, die sinds 1997 bij Cofidis reed, schrijft in zijn boek dat hij in 1994 met "le pot Belge" begonnen is. "De ouderen in het peloton zeiden me dat ik toch niet betrapt zou worden."

Opvallend is dat Gaumont in dit boek volledig open kaart speelt over zijn dopingverleden en dat van zijn vroegere ploegmaats en ploegartsen: "Later nam ik ook amfetamines, zelfs om te trainen. Voor de Tour van '98 werden we bij Cofidis klaargestoomd door onze ploegarts. Onder andere ik, Julich en Rinero (3de en 4de in die bewuste Tour) kregen epo en groeihormonen toegediend. We waren soms ook echt gedrogeerd. Ik heb Millar (vorig jaar betrapt op epo) en andere renners van Cofidis volledig stoned gezien. Ze hadden tabletten efedrine fijngemalen en snoven de lijntjes op."

Aan de Belgische renner Frank Vandenbroucke besteedt Gaumont zelfs een volledig hoofdstuk in zijn boek. "We gebruikten samen "le pot Belge" (een dopingcoctail)" schrijft Gaumont. "Van zijn familie moest Frank alle banden met mij verbreken, maar het was VDB zelf die zich onze doping aanschafte. Daarna raakte hij verslaafd aan enkele producten. Hij werd echt paranoïde".

Ook Jo Planckaert zat volgens Gaumont regelmatig aan het verboden spul: "In de lente van 2003 heeft Planckaert me afgeraden om oxyhemoglobine te gebruiken. Hij had dat voor Parijs-Roubaix geprobeerd, maar zei dat hij er buikpijn van kreeg." en "Terwijl onze ploegarts een infuus klaarmaakte zei Jo dat het eigenlijk iets voor dieren was".

Philippe Gaumont heeft zich ook door andere ploegen laten betalen."Eén keer was ik echt beschaamd," zo verklaart hij. "Tijdens Parijs-Nice van 2003 was onze ploegmaat Kivilev gestorven na een val. Zijn beste vriend Vinokourov, die voor Telekom reed, maakte kans op de eindwinst. Toen er een ontsnapping was, vroeg ik onze ploegleider of we Telekom moesten helpen in de achtervolging. Hij onderhandelde snel met Telekom. Jullie krijgen 3.000 Euro van hen om te helpen, wist hij snel te vertellen. De pers wist van niks en had het over een mooie geste voor Kivilev."