Petacchi snelt eindelijk naar zege

Alessandro Petacchi heeft de negende etappe in de Ronde van Italië gewonnen. In de sprint klopte hij Bettini, McEwen en Clerc. De roze trui blijft om de schouders van Di Luca.

De trein van Fassa Bortolo liep dan eindelijk naar behoren. Na veel moeilijkheden in de eerste week kon Petacchi nu wel op driehonderd meter van de streep worden afgezet. McEwen moest van te ver komen om de Italiaan serieus te bedreigen.

Het is alweer de zestiende etappezege van Petacchi in de Giro d’Italia. Na in 2003 zes etappes te hebben gewonnen en vorig jaar zelfs negen, was de druk groot voor de supersprinter om vandaag eindelijk eens te winnen.

De negende rit van de Giro ging over 139 kilometer van Firenze naar Ravenna. De wedstrijd barstte al los na één kilometer. Het drietal Krauss, Baumann en Christensen ging op avontuur. Op de enige klim van de dag, de Muraglione, moest Baumann lossen. Die Baumann werd in de afdaling door het peloton gegrepen.

Onderweg pakte Krauss kostbare bonificatieseconden voor het intergiroklassement, de blauwe trui. In het peloton was het vooral Fassa Bortolo dat op kop reed. Later kregen ze medewerking van Davitamon-Lotto en CSC.

Op 21 kilometer van de meet greep de aanstormende meute de vluchters van de dag. Daarna maakte iedereen zich op voor de derde massasprint in deze ronde.

Opvallend was de opgave van Tom Danielson. Vorige maand won Danielson nog op indrukwekkende wijze de Tour of Georgia. Paolo Savoldelli is zijn schaduwkopman dus kwijt.

Na tien dagen koers genieten de renners morgen van hun rustdag. Woensdag gaat de Giro verder met een vlakke rit. Later in de week staan zware bergetappes op het programma.

Uitslag 9e etappe:

1. Alessandro Petacchi (Ita) 3.15.32
2. Paolo Bettini (Ita) + z.t.
3. Aurélien Clerc (Zwi) + z.t.
4. Robbie McEwen (Aus) + z.t.
5. Erik Zabel (Dui) + z.t.

Klassement na 9 etappes:

1. Danilo Di Luca (Ita) 39.22.19
2. Ivan Basso (Ita) + 0.09
3. Paolo Savoldelli (Ita) + 0.35
4. Damiano Cunego (Ita) + 1.15
5. Dario Cioni (Ita) + 1.27