Southampton degradeert, Boro Europees

In de Engelse Premier League zijn alle 38 wedstrijden gespeeld en zijn de Europese tickets verdeeld. Voor Southampton valt het doek, de Saints degraderen naar de tweede divisie.

De bovenste plaatsen in de Premier League zijn al enkele weken bekend. Chelsea was oppermachtig in Engeland en won voor het eerst in 50 jaar het kampioenschap. Achter Chelsea eindigde Arsenal, waardoor de Gunners zich rechtstreeks plaatsen voor de Champions League.

Aan de voorronde van de Champions League nemen Manchester United (3e) en Everton (4e) deel. Met de plaatsing van Everton betekent het dat stadsgenoot Liverpool volgend seizoen geen Champions League speelt, maar UEFA Cup. Winst tegen AC Milan in de finale van de huidige Champions League maakt daar geen verandering aan.

De andere Europese tickets gaan naar de Bolton Wanderers en Middlesbrough. Bij laatstgenoemde schoot Jerrel Hasselbaink Middlesbrough Europa in. Door een gelijkspel tegen Manchester City (1-1) kon Middlesbrough niet meer worden bijgehaald.

Voor Southampton, Crystal Palace en Norwich City zit het Premier League avontuur erop. De drie clubs degraderen naar de Championship. Southampton speelde maar liefst 27 jaar op het hoogste niveau. West Bromwich Albion ontsnapte op wonderbaarlijke wijze aan degradatie. Vrijwel het gehele seizoen stond WBA op plek 20, maar op de laatste speeldag steeg het naar plek 17 door een overwinning op Portsmouth (2-0).