Lancaster rijdt zich verrassend in het roze

De Australiër Brett Lancaster (Panaria) heeft vanavond de ultrakorte proloog (1,15 km) van de 88ste Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De wereld- en olympischkampioen op het onderdeel ploegenachtervolging verraste vriend en vijand met zijn tijd van 1.20. Beste Nederlander was Thomas Dekker met een 24e plaats (1.24).

De op één na korste proloog uit de wielerhistorie werd afgewerkt onder schitterende omstandigheden. In de Reggio Calabria snelde de renners één voor één in een rechte lijn naar de finish, geflankeerd door felle schijnwerpers die waren opgesteld langs de Straat van Messina.

De eerste renner die zich niet van de wijs liet brengen door het imposante decor was Rony Martias van Bouygues Télécom. De Fransman zette halverwege de proloog de snelste tijd neer: 1.23. En bleef lang fier bovenaan staan.

Totdat Matteo Tosatto (Fassa Bortolo) op 't startpodium verscheen en de snelste tijd verpulverde: 1.21. Een knappe tijd van de meesterknecht van Petacchi, want alleen de verrassend snelle Brett Lancaster wist deze tijd nog scherper te stellen.

Maar niet alleen Lancaster schoot verassend uit zijn slof, ook Alessandro Petacchi liet al snel van zich spreken. De spurtbom uit de ploeg van Ferretti gaf maar één seconde toe op de tijd van Lancaster en kan zodoende morgen al een gooi doen naar de roze leiderstrui.

Morgen trekt het peloton namelijk van Reggio Calabria naar Tropea over een afstand van 208 kilometer. Voor Petacchi en zijn collega's een eerste krachtmeting. Al lopen de laatste 400 meter nog aardig omhoog.

Uitslag en klassement
1. Brett Lancaster (Aus) 1,150 km in 1'20"
2. Matteo Tosatto (Ita) op 1"
3. Alessandro Petacchi (Ita) 1"
4. Paolo Savoldelli (Ita) 1"
5. Stuart O'Grady (Aus) 2"
6. Olaf Pollack (Dui) 2"
7. Jaan Kirsipuu (Est) 2"
8. Mark Renshaw (Aus) 2"
9. Sergi Escobar (Spa) 2"
10. Sven Knauss (Dui) 2"