Voeckler wint derde etappe in Duinkerke

Thomas Voeckler (Bouygues Telecom) heeft de derde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke, over 195 kilometer van Liévin naar Sangotte, op zijn naam geschreven. De Franse kampioen kwam zestien seconden voor de Italiaan Ruggero Marzoli (Acqua & Sapone) over de streep.

Zeven renners kozen na 25 kilometer de aanval. Onder hen de Fransen Damien Nazon, Jimmy Engoulvent en de Spanjaard Angel Castresana. Zij behaalden gezamenlijk een maximale voorsprong van 4:35.

Voor Engoulvent, Nazon en Castrasana ging het echter niet hard genoeg. Na 118 kilometer koers ontsnapten ze uit de kopgroep en lieten ze hun medevluchters achter zich.

De inspanningen van het drietal werden niet beloond. Vijftien kilometer voor de streep rekende het peloton het trio weer in. Daarop sprongen twaalf man, waaronder Voeckler, weg.

Het bleek de goede vlucht te zijn, want de voorsprong groeide gestaag, ondanks het harde werk van Francaise des Jeux-ploeg om de leiderstrui van Phillipe Gilbert, die de vlucht gemist had, te beschermen.

Met nog drie kilometer voor de boeg sprong Voeckler weg. Doordat achter hem werd geaarzeld kon de Fransman met lichte voorpsrong zijn eerste zege van het seizoen binnenslepen.

Linus Gerdemann (CSC), de nummer vijf van vandaag, neemt de leiding in het klassement over van Gilbert. Hij zal morgen in de voorlaatste etappe, over 172 kilometer met start en aankomst in Boulogne-sur-Mer, van start gaan in de roze leiderstrui.

Uitslag derde etappe
01. Thomas Voeckler (Fra) - 194 km in 4u55'04"
02. Ruggero Marzoli (Ita) - op 16"
03. Pierrick Fédrigo (Fra) z.t.
04. Andy Schleck (Lux/CSC) z.t.
05. Linus Gerdemann (Dui/CSC) z.t.

Klassement na drie etappes
01. Linus Gerdemann (Dui) - in 12u51'27"
02. Pierrick Fédrigo (Fra) z.t.
03. Ludovic Turpin (Fra) - op 0.04"
04. Christophe Moreau (Fra) z.t.
05. Andy Schleck (Lux) z.t.