Grote rondes willen ProTour hervormen

De drie grote rondes, Tour, Giro en Vuelta, willen na dit jaar de ProTour aan de kant schuiven en op een andere manier het wielerseizoen vormgeven. In hun plannen worden de grote rondes nog belangrijker.

In de eerste plaats vinden de grote rondes dat het aantal topploegen moet worden verminderd van 20 naar 18 ploegen. Deze ploegen zullen ook in minder wedstrijden moeten starten. Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Ronde van Lombardije, Giro, Tour en Vuelta zouden alle 18 ploegen moeten starten. In de overige 19 ProTour-wedstrijden zouden slechts 12 van de 18 ploegen moeten deelnemen. Een Commissie van Experten moet per wedstrijd bepalen welke ploegen dit zijn.

Daarnaast moet er een soort promotie/degradatie-regeling komen. Op basis van de klassementen en een beoordeling door de Commissie van Experten moeten ploegen kunnen promoveren van de Continental Tour naar de ProTour en andersom ploegen degraderen. Nu hebben ploegen contracten voor vier jaar in de ProTour.

Daarnaast moet het bestuur van de hoogste wielerklasse op de schop volgens de grote rondes. De wedstrijdorganisatie willen vier vertegenwoordigers in het bsetuur, waar ze er nu twee hebben. Ook de ploegen zouden vier vertegenwoordigers krijgen, terwijl de UCI en de renners slechts twee vertegenwoordigers krijgen. Momenteel heeft de UCI zes vertegenwoordigers in het bestuur van de ProTour, maar daarbij zitten ook ex-renners, die vanuit het perspectief van de renner moeten meedenken.