Uitslag Waalse Pijl

In België werd vandaag de Waalse Pijl verreden. De koers werd vandaag gemaakt door Jens Voigt, maar de uiteindelijke winst ging naar Danilo Di Luca.

Vorig jaar wist Davide Rebellin een drieslag te slaan, door na de Amstel Gold Race ook de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik te winnen. Vandaag werd vooral gekeken of Di Luca dat ook zou kunnen. Zijn ploeg Liquigas werkte hard voor hem en voor de tweede kopman binnen de ploeg, Pellizotti.

De koers werd vooral gevormd door een ontsnapping van zeven man. Finot, Van de Wouwer, Peeters en Kaisen, Voigt, Bramati en Poilvet gingen vroeg weg, maar kregen nooit een grotere voorsprong dan drie minuten. Voigt wilde duidelijk de koers hardmaken en liet vijf man staan, waarna hij met Peeters het tempo opvoerde. Het peloton hield hen constant binnen de twee minuten en toen Peeters niet meer mee kon werken, liet hij hem ook achter.

Achter Voigt werkten met name Liquigas, Lampre en Phonak. Beetje bij beetje liep het peloton wel in, maar de vlucht van Voigt was indrukwekkend. Vanuit het peloton probeerden keer op keer renners te ontsnappen, maar de controle was sterk en ontsnappers kwamen nooit ver weg.

Pas vier kilometer voor de streep werd Voigt gepakt, door een groepje van vier man met het peloton daar heel kort achter. Het hele peloton van nog bijna 100 man begon vervolgens aan de slotbeklimming, de Muur van Hoei. De topfavorieten bleven naar elkaar kijken en wachtten lang af. Kim Kirchen plaatste op 300 meter van de streep een tempoversnelling, maar Di Luca kwam er overheen en won zo voor de tweede keer in vier dagen. Kirchen werd nog wel tweede, vlak voor Rebellin.

Uitslag:
1. Danilo di Luca (Ita) 4:44.56
2. Kim Kirchen (Lux) +0.01
3. Davide Rebellin (Ita) z.t.
4. David Etxebarria (Spa) +0.04
5. Oscar Freire (Spa) z.t.
6. Angel Vicioso (Spa) z.t.
7. Patrik Sinkewitz (Spa) z.t.
8. Aitor Osa (Spa) z.t.
9. Cadel Evans (Aus) +0.08
10. Fabian Wegmann (Dui) z.t.
11. Oscar Pereiro (Spa) +0.11
12. Alexander Vinokourov (Kaz) z.t.
13. Matthias Kessler (Dui) z.t.
14. Damiano Cunego (Ita) z.t.
15. Cristophe Brandt (Bel) z.t.
16. Manuele Mori (Ita) +0.16
17. Mirko Celestino (Ita) +0.17
18. Leonardo Bertagnolli (Ita) z.t.
19. Laurent Brochard (Fra) +0.19
20. Bradley McGee (Aus) z.t.