AZ dit seizoen Europese top

AZ doet het in de Europese competities zo goed, dat het qua Europese punten in de top mee draait. Alleen AC Milan heeft nog meer Europese punten gepakt.

De UEFA Coëfficiëntenlijst wordt gebruikt om een ranglijst voor landen samen te stellen. Op basis van de positie van een land op die ranglijst wordt bepaald hoeveel clubs mogen worden afgevaardigd naar de Champions League en de UEFA Cup. Met de goede prestaties van AZ heeft de club dit jaar voor Nederland veel punten opgeleverd.

Voor iedere overwinning krijgt een club twee punten en voor een gelijkspel één punt. AZ won in de UEFA Cup negen keer en speelde twee keer gelijkt. Daarmee heeft de club 20 punten gehaald. Daarbovenop kreeg de club een punt voor het behalen van de kwartfinale en een punt voor het behalen van de halve finale. Zodoende heeft de club 22 punten gehaald.

Alleen AC Milan doet het beter met 23 punten. Die club heeft echter zes bonuspunten, omdat doorgaan in de Champions League zwaarder telt. PSV doet het op de ranglijst ook goed met in totaal 20 punten. De club uit Eindhoven heeft 14 normale punten en zes bonuspunten gehaald.

Ranglijst:
1. AC Milan 23 punten
2. AZ 22 punten
2. Newcastle United 22 punten
4. Liverpool 21 punten
4. CSKA Moskou 21 punten
6. Juventus 20,5 punten
7. PSV 20 punten
7. Olympique Lyon 20 punten
7. Sporting Lissabon 20 punten
10. Internazionale 19,5 punten