Plannen voor GP in Singapore

Er liggen plannen op de tekentafel om een race in Singapore te organiseren. Het voorlopige doel is om Super GT-wedstrijden te houden in de straten van de stad, maar de bedoeling is om ook de Formule 1 naar Singapore te halen. Het circuit zou een verbeterde versie van Monaco worden.

"Het Monaco van het Oosten" wordt Singapore nu al genoemd door de Singapore Motor Sports Association (SMSA). Er worden plannen gemaakt om een circuit van zo'n 3,8 tot 4,8 kilometer lang uit te stippelen door de straten van Singapore. De Japan GT Association is op zoek naar een nieuw circuit om haar Super GT-races te organiseren. De SMSA hoopt op zijn vroegst in 2007 ook een Grand Prix voor het Formule 1-kampioenschap te kunnen houden.

Een Formule 1-race op het stratencircuit zou in totaal rond de dertig miljoen dollar gaan kosten. Tegenstanders voeren aan dat Monaco, waar Singapore zich graag mee vergelijkt, een gevaarlijk en ouderwets circuit is. Said Lee, een lokale organisator die voor de Grand Prix verantwoordelijk zou worden, werpt echter tegen dat het circuit in Singapore een verbetering zou worden ten opzichte van Monte Carlo: "We hebben lange rechte stukken en de breedste straten in de wijde omgeving. Singapore zou een van de beste en opwindendste races ter wereld worden."

Lee blijft echter realistisch: "Als we geen Formule 1-race kunnen krijgen, dan kunnen we nog steeds Formule 3-, GT- en WTCC-races houden. Maar alles hangt af van het geld. Geld is het allerbelangrijkste, zeker voor Bernie Ecclestone. Dat is een publiek geheim in de Formule 1."

Singapore denkt al langer na over een Formule 1-race. Voor de lagere raceklasses wordt de Singapore Grand Prix al sinds de jaren zestig georganiseerd. In 1973 werd autosport verboden in Singapore, maar eind jaren tachtig noemde Bernie Ecclestone de stad al een serieuze kandidaat voor het houden van een Grand Prix, toen er plannen werden gemaakt voor een gesloten circuit bij een vliegveld in Singapore. Voor deze plannen werd zelfs al een stuk land aangekocht, maar de grond bleek niet geschikt en er is uiteindelijk een golfbaan aangelegd.