Nederlands succes op WK baanwielrennen

Op de eerste dag van het WK baanwielrennen heeft de Nederlandse ploeg al de eerste medailles gewonnen. De mannen wonnen zilver in de teamsprint en bij de vrouwen won Yvonne Hijgenaar brons op de 500 meter tijdrit.

Op de teamsprint kwam Nederland met Theo Bos, Teun Mulder en Tim Veldt in de baan. Vooraf twijfelde Theo Bos over deelname aan de teamsprint. Hij schatte zijn medaillekansen op de teamsprint laag in en vreesde op vermoeidheid bij andere onderdelen. Hij wilde echter Teun Mulder en Tim Veldt niet in de steek laten en toen Mulder liet blijken onder de 18 seconde te kunnen openen, geloofde Bos ook in medaillekansen op dit onderdeel.

In de finale moest het team uit komen tegen Groot-Brittannië. Daarvan werd nipt verloren, waardoor een verdienstelijke zilver plak werd gepakt. Achteraf was er toch enige teleurstelling bij Teun Mulder: "Als je in de finale staat, wil je ook winnen."

De tweede Nederlandse medaille van de dag kwam op naam van Yvonne Hijgenaar op de 500 meter tijdrit. Zij werd derde met een tijd van 34,928. Alleen de Wit-Russische Natalja Tsilinskaja (34,738) en de Australische titelverdedigster Meares (34,752) bleven haar voor. De andere Nederlandse op deze afstand, Willy Kanis, werd vierde.

Achteraf was Hijgenaar blij met haar medaille, maar niet helemaal tevreden over haar rit: "Ik had weer een hapering bij de start, het was zeker niet perfect. Wat dat betreft, kan ik nog wat van Willy leren."