Uitslag Milaan - San Remo

Vandaag werd de eerste wielerklassieker van 2005 verreden. Alessandro Petacchi weet in de sprint te winnen en pakt de leiding in het ProTour-klassement.

Iets na half tien vanochtend zaten de renners al op de fiets voor de koers van bijna 300 kilometer. Op het laatste moment hadden Max van Heeswijk, George Hincapie en Robbie McEwen besloten niet te starten. Met name voor Discovery Channel een zware aderlating. In het eerste uur werd hard gestart met bijna 43 kilometer per uur. Meestal wordt in de eerste uren van Milaan - San Remo gekozen voor een wandeltempo van 30 kilometer per uur.

Nadat het peloton rustiger was gaan rijden, kwam er de eerste ontsnapping van de dag. Jimmy Casper, Inaki Isasi Flores, Daniele Righi, Mauro Santambrogio en Filippo Simeoni ontsnapten en pakten meteen een grote voorsprong. Antonio Bucciero en Antonio Salomone sprongen achter hen aan, maar bleven tussen peloton en kopgroep in hangen. De kopgroep had na 80 kilometer te hebben gereden ruim 17 minuten voorsprong op het peloton.

In de kilometers die volgen begon die voorsprong aanvankelijk langzaam af te nemen en pas nadat er 200 kilometer was gereden begon het peloton wat meer te werken. De ploegen met sprinters zetten allemaal een mannetje in en met nog 70 kilometer te gaan was de voorsprong geslonken tot slechts vier minuten. De koplopers hadden er toen al wel bijna 200 kilometer vlucht opzitten.

Na een vlucht van 211 kilometer en met nog 48 kilometer te gaan werden de vluchters teruggepakt. Het peloton maakte flinke vaart en de sprinters toonden zich vooraan om gevaarlijke situaties te omzeilen. Die gevaarlijke situatie kwam er ook. Er was een valpartij met als belangrijkste slachtoffers Cristian Moreni en Leif Hoste. Het peloton brak daardoor in twee stukken, waarbij het tweede stuk de achterstand voor de Cipressa niet meer goed kon maken.

Op de Cipressa waren er wel kleine aanvalletjes, maar de grote groep reed zo hard omhoog dat aanvallen geen zin had. Erik Dekker en Oscar Freire lieten zich vooraan gelden en lieten zien goed te zijn. Met nog 20 kilometer te gaan na de Cipressa was de Poggio nog de enige scherprechter van formaat voor de renners.

In de afdaling sprong Paolo Bettini weg samen met Andrey Kashechkin. Tot op de Poggio bleven ze vooruit, maar werden dan teruggepakt door de groep. In de laatste kilometer van de Poggio trokken Rebellin, Kirchen, Pellizotti, Merckx en Celstino door en hadden een kleine voorsprong om de afdaling mee te beginnen.

Na de afdaling is de groep weer bij elkaar en is de komst van een sprint duidelijk. De renners stormden de laatste kilometer in met Petacchi en Freire goed vooraan. Bettini ging de sprint aan voor Boonen, maar kwam te snel van kop af. Petacchi ging op eigen kracht de sprint aan en weet deze te winnen voor Hondo, Hushovd, O'Grady en Freire. Daarmee pakt Petacchi ook meteen de leiding in het ProTour-klassement.

Uitslag:
1. Alessandro Petacchi (Ita)
2. Danilo Hondo (Dui) z.t.
3. Thor Hushovd (Nor) z.t.
4. Stuart O'Grady (Aus) z.t.
5. Oscar Freire (Spa) z.t.
6. Philippe Gilbert (Bel) z.t.

Submitter:  Bron: FOK!