Nederlands succes in K-1 Korea

In Seoul is vandaag de eerste K-1 World Grand Prix voor zwaargewichten gehouden. In het hoofdtoernooi kwamen namens Nederland drie vechters uit in superfights, die zij allemaal wisten te winnen.

De World Grand Prix Korea is een toernooi dat bestaat uit acht Aziatische vechters die strijden om een plaats in de Final Eliminations later dit jaar. Via de Final Eliminations wordt uiteindelijk bepaald wie in het hoofdtoernooi mag gaan strijden om de kampioensriem.

Op voorhand was er al veel kritiek bij de echte K-1 liefhebbers rond dit toernooi. Zo waren de match-ups zo opgezet dat het bijna onvermijdelijk was dat er een hele kleine vechter uitkwam in de finale tegen een hele grote. In de ene bracket zaten drie man van boven de 2 meter (Choi, Akebono en Wakashoyo), in de andere waren alle kleine vechters geplaatst.

Zo geschiedde het dat de 2.18 m lange Koreaan Choi in de finale uit moest komen tegen de 1.80 m lange Thai Kaoklai. Choi won uiteindelijk via een controversiële judge decision na een extra ronde.

Ook werd er bij de superfights gesproken van 'freakshows' en 'mismatches'. Nederlander Sem Schilt (2.18 m) nam het op tegen de Braziliaan Montanha Silva (2.25 m). De strijd der 'giganten' was echter al snel voorbij. Na een paar lowkicks van Schilt kon Silva al niet meer opstaan en dus won de Nederlander op KO in ronde 1.

Tweede super fight was de goedmaker van het toernooi. K-1 veteraan Peter Aerts (drie keer K-1 kampioen) nam het op tegen Amerikaanse belofte Carter Williams. Williams wordt gezien als een 'eeuwig' talent maar had een rampzalig jaar met enkele verliezen achter de rug. Aerts daarentegen heeft veel pech gehad met blessures en beiden waren er daarom op gebrand om een goed resultaat neer te zetten. Het gevecht kon alle kanten op en dit kwam ook tot uiting in de uitslag. Na een extra ronde won uiteindelijk Peter 'the Dutch Lumberjack' Aerts via judge decision.

Daarna was het de beurt aan de huidige K-1 kampioen Remy Bonjasky. Hij was gekoppeld aan de 43-jarige Amerikaan Ray 'Merciless' Mercer, een oud bokskampioen en olympische medaille winnaar. Mercer had pas één eerdere K-1 gevecht op zijn naam staan (tegen Musashi) en was al bij voorbaat als kansloos getipt. Het gevecht was echter sneller voorbij dan zelfs de grootste critici konden voorzien: Vanaf de bel gaf Bonjasky één highkick, Mercer werd geraakt en keerde terug naar zijn hoek. Daarop wachtte Mercer rustig zijn acht tellen af en zo ging dit 'gevecht' met veel onbegrip en boe-geroep als een nachtkaars uit. Zag Mercer het al meteen niet meer zitten of was het gewoon makkelijk geld verdienen?

Officiële uitslag:

1e Reserve Fight
Yong Seok Ko def. Jong Man Kim by Decision (2-0)

2e Reserve Fight:
Tatsufumi Tomihira def. Min Ki Kang by KO in Round 1

3e gevecht kwartfinale:
Kaoklai Kaennorsing def. Zhang Qing Jun by Decision (3-0)

4e gevecht kwartfinale:
Hiraku Hori def. Lee Myeon Ju by Decision (3-0)

5e gevecht kwartfinale:
Akebono def. Nobuaki Kakuda by Decision (3-0)

6e gevecht kwartfinale:
Hong-Mam Choi def. Wakashoyo by KO in Round 1

7e gevecht: Super Fight
Semmy Schilt def. Montanha Silva by KO in Round 1

8e gevecht halve finale:
Kaoklai Kaennorsing def. Hiraku Hori by Decision (3-0)

9e gevecht halve finale:
Hong-Mam Choi def. Akebono by TKO in Round 1

10e gevecht : Super Fight
Peter Aerts def. Carter Williams by Extra Round Decision (3-0)

11e gevecht: Super fight
Remy Bonjasky def. Ray "Merciless" Mercer by KO in round 1

12e gevecht finale:
Hong-Mam Choi def. Kaoklai Kaennorsing by Extra Round Decision (3-0)

K-1 2005 Seoul World Grand Prix kampioen: Hong-Mam Choi