"Bomauto's zouden ontploffen op Alpe d'Huez"

Lance Armstrong is tijdens de meest recente Ronde van Frankrijk tweemaal met de dood bedreigd. Deze bedreigingen werden gedaan voor de klimtijdrit naar de 'Nederlandse' col. Dit heeft Johan Bruyneel, Armstrongs ploegleider, gister bekend gemaakt op de Belgische televisie.

Bruyneel gaf tijdens het Belgische tv-programma De Laatste Show aan dat voor de klimtijdrit naar de Franse berg dreigbrieven waren gestuurd naar de Franse televisie en de Franse sportkrant L'Equipe. "In die brieven stond dat er twee auto's zouden ontploffen wanneer Lance voorbijreed", aldus de Belg.

De ploegleiding van US Postal nam de bedreigingen zeer serieus en zorgde ervoor dat Armstrong zo veilig mogelijk naar boven kon fietsen. "Tijdens de klimtijdrit zat er een gewapende veiligheidsagent naast mij in de volgauto."

Ook Bruyneel zelf had zijn voorzorgen genomen. Tijdens de klimtijdrit bleef hij, ondanks het feit dat het Tour-reglement anders voorschreef, met de volgwagen dicht achter de Amerikaan rijden.

"De organisatoren hebben me achteraf nog gestraft. Maar we waren die dag allemaal doodsbang", besluit de ploegleider van Discovery Channel.