Rinus Michels overleden

Rinus Michels, ook wel bekend als 'de Generaal' is overleden. De voormalige trainer van onder andere Ajax en het Nederlands Elftal is 77 jaar oud geworden.

Hij overleed aan de gevolgen van een hartoperatie die hij bijna twee weken geleden onderging. In die operatie werd hem een pacemaker aangemeten en een defecte hartklep werd vervangen. Hij leek het nog naar omstandigheden goed te maken, maar complicaties zorgde voor een verslechtering van zijn situatie.

Michels vierde zijn grootste successen als coach. Met Ajax won hij in begin jaren 70 twee keer de Europa Cup 1. Daarna hielp hij Barcelona aan de eerste landstitel in een lange tijd. In 1974 greep hij net naast de wereldtitel met het Nederlands Elftal, maar in 1988 werd hij Europees kampioen in Duitsland.

Als voetballer maakte de op 9 februari 1928 in Amsterdam geboren Michels furore bij Ajax. De midvoor speelde 269 wedstrijden, waarin hij 121 maal scoorde. Vijf maal kwam hij uit voor het Nederlands Elftal.

In 1999 werd Michels met de eretitel 'Nederlands Coach van de Eeuw' beloond. Hij wordt samen met voetballer Johan Cruijff gezien als de architect van het totaalvoetbal en de bedenker van de buitenspelval, waarmee Nederland in de jaren zeventig furore maakte. Hoewel de juistheid daarvan te betwijfelen valt was 'De Generaal' de eerste voetbalcoach die triomfen vierde met deze tactische concepten.


Rinus Michels (1928 - 2005)