EK Futsal: Individuele fouten nekken Oranje

Het Nederlands futsalteam is het EK in het Tsjechische Ostrava slecht begonnen. Oranje verloor nipt met 3-5 van Rusland. Wereldkampioen Spanje (4-2 tegen Hongarije) en europees kampioen Italie (8-3 tegen Portugal) liepen geen averij op tijdens de eerste speelronde.

Nederland - Rusland 3-5 (0-2)

Oranje startte moeizaam aan de eerste wedstrijd van het EK. Rusland zette het Nederlands elftal op eigen helft vast en creeerde in het begin diverse goede mogelijkheden. Knap keeperswerk van de twee meter lange Patrick Thomassen zorgde er echter voor dat Oranje lange tijd op gelijke hoogte bleef. Schrijnend was dan ook dat dezelfde keeper de Russen net voor rust aan het eerste doelpunt hielp. Thomasson verspeelde de bal knullig aan de Rus Markin die daar wel raad mee wist: 0-1. Een paar seconden zorgde Hulshorst met een eigen doelpunt voor de 0-2 ruststand. Na de pauze kwam Oranje goed terug. Via Hulshorst, die nou het juiste doel trof, en Antoine Merlino kwam de ploeg op gelijke hoogte: 2-2. Vol vertrouwen ging Nederland vervolgens op zoek naar de voorsprong in de wedstrijd, maar wederom lag een individuele fout ten grondslag aan een Russische treffer. Zo kwam Rusland via de volledig vrijstaande Shayakhmetev uit een corner op voorsprong: 2-3. Met doeltreffende counters liep Rusland daarna uit naar 4-2 en via 4-3 (Maximilaan Tjaden) werd het in de laatste seconde ook nog 5-3.

Tsjechie - Oekraïne 2-1 (1-1)

Het gastland begon het toernooi wel goed met een 2-1 overwinning op de sterke Oekraïners. In een kolkende CEZ Arena startten de Tsjechen goed, toch liepen ze halverwege de eerste helft tegen een achterstand op. Fedir Pylypiv prikte de bal na twaalf minuten achter de Tsjechische keeper: 0-1. Net voor rust drong het thuisland, in de persoon van Michael Mare¨, aan. Hij toucheerde met een afstandschot de lat. Even later was het wel raak, met een geplaatst afstandschot verschalkte dezelde speler de Oekraïnse goalie. Aan het begin van de tweede helft kreeg de Oekraïner Oleh Shaytanov zijn tweede gele kaart. Uit de vrije trap die volgde schoot Daniel Rajnoch feilloos in de hoek van het doel. Deze voorsprong werd vervolgens met hand en tand door het thuisspelende vijftal verdedigd en naar het einde van de wedstrijd getild.

Spanje - Hongarije 4-2 (0-0)

De regerend wereldkampioen had opvallend veel moeite met het Hongaarse vijftal. Grote sta-in-de-weg voor de Spanjaarden was lange tijd de Hongaarse keeper Zoltán Balázs die keer op keer zijn doel met mooi reddingen schoon wist te houden. Zeven minuten na rust lukte het de Spanjaard Jordi Torras dan eindelijk zijn land op voorsprong te schieten: 1-0. Toch kon Spanje niet erg lang genieten van de voorsprong, want de Hongaren kwamen verassend snel langszij via een sublieme volley van Simon Balász (1-1) en een snoeiharde vrije trap van Tamás Frank (1-2). Maar de klasse en ervaring van het Spaanse team zorgde ervoor dat het land geen averij opliep in de jacht op haar derde Europese titel. Via de geroutineerde Javi Rodríguez kwam het elftal op 2-2 en 3-2. Om tenslotte laat in de tweede helft nog één keer toe te slaan via Daniel (2-4).

Italië - Portugal 8-3 (4-1)

Zo moeizaam als het de wereldkampioen verging, zo makkelijk ging het bij de regerend europees kampioen. Italië verpulverde in veertig minuten Portugal met maarliefst 8-3. Grote man bij de Azzuri was aanvoerder Nando Grana die met drie doelpunten een groot aandeel had in de ruime overwinning. Bij rust leidden de Italianen al soeverein met 4-1 door tweemaal Grana, Jocimar en Adriano Foglia. Voor Portugal deed alleen Gonçalo in de eerste helft wat terug. Na rust ging het Italiaanse team rustig verder. Via Fabiano en Foglia brachten ze de score naar 6-1. Daarmee was het doelpuntenfestijn nog niet ten einde, want door Joel Queirós (6-2), Montovanell (7-2), Grama (8-2) en André Lima (8-3) kwam de 8-3 eindstand op het scorebord.