Dag 1 Rally van Zweden

Marcus Grönholm leidt aan het einde van dag één van de Uddeholm Swedish Rally het algemeen klassement. Hij heeft een voorsprong van 0.2 sec. op Petter Solberg, en een voorsprong van 10.2 sec. op Sebastien Loeb.

Vandaag stonden er zeven special stages op het programma met een totaallengte van 106.48 km. In de ochtend werd er gereden op de stages Likenas, Hara en Torntrop, deze werden ’s middags in dezelfde volgorde opnieuw gereden. Aan het einde van de dag werd dan nog de korte stage Hagfors sprint verreden.

Solberg begon de ochtend goed door meteen de eerste stage te winnen, en dus de leiding in het algemeen klassement te pakken. Loeb werd tweede op een achterstand van 5.4 sec., wat een goede prestatie is aangezien hij als eerste over de proef met verse sneeuw moest rijden.

Op de snelle proef van Hara was Solberg met zijn Impreza weer het snelste. Loeb werd opnieuw tweede, maar nu met een achterstand van 2.1 sec. De lokale rijder Daniel Carlsson finishte derde met zijn Peugeot 307 WRC. Henning Solberg, het broertje van Petter, stond toen als beste privé rijder op een voorlopige tiende positie, op maar 0.7 sec van fabrieksrijder Markko Märtin.

Grönholm pakte de snelste tijd op de derde stage van de dag. Met deze snelste tijd klom de Fin naar de eerste plaats in het algemeen klassement. Sebastien Loeb finishte op 4.5 sec. en Petter Solberg stelde teleur met een zevende plaats na zijn eerdere twee stage overwinningen. De top drie stond op dat moment op twee tiende van een seconde van elkaar af met Grönholm op één, Loeb op 0.1 sec. op twee en Solberg op 0.2 sec. op drie. Carlsson viel ver terug op deze stage nadat hij een steen had geraakt.

Grönholm pakte ook de vierde stage van de dag, waarmee hij zijn leiding in het algemeen klassement iets uitbouwde. Als tweede finishte de goed rijdende Gigi Gali met de Mitsubishi. Hij verloor maar 2.4 sec. en schoof hiermee op naar een derde plaats in het algemeen klassement, 12.2 sec. achter Solberg. Loeb verloor 18.1 sec. op deze stage en viel terug naar een vierde plaats.

Loeb nam echter revanche door de vijfde stage te winnen en terug te komen in het algemeen klassement naar plaats drie. Jani Paasonen verraste ook door met zijn Skoda als tweede op deze proef te finishen. Derde en vierde werden de gebroeders Solberg met Petter 0.1 sec. voor Henning. Grönholm werd vijfde en bleef daarmee leider in het algemeen klassement.

Op de zesde special stage van de dag was het verschil tussen de eerste drie rijders minder dan één seconde. Gianluigi(Gigi) Galli pakte zijn eerste stage overwinning door Petter Solberg met 0.1 sec. te verslaan, derde werd Loeb op 0.6 seconde van de winnaar. Grönholm werd vierde op 2.7 sec. en verloor daarmee de leiding in het algemeen klassement aan Solberg met een achterstand van 0.1 sec.

Loeb pakt zijn tweede overwinning van de dag op de korte stage Hagfors sprint van 1.86 km. Tweede werd de Belg Duval, derde werd Grönholm. Toch was deze stage lang genoeg voor Grönholm om de leiding weer over te nemen van Solberg in het algemeen klassement.

Vandaag werd er gereden onder een heldere hemel met zonnig weer, voor de komende paar dagen wordt er echter veel sneeuwval verwacht. Door de geringe verschillen in het klassement is dus nog alles mogelijk.

Algemeen klassement na dag 1

1 M. Grönholm Peu 58.20.8
2 P. Sollberg Sub 58.21.0 + 0.2
3 S. Loeb Citr 58.31.0 + 10.2
4 G. Galli Mits 58.39.7 + 18.9
5 F. Duval Citr 58.48.8 + 28.0
6 M. Märtin Peu 58.57.7 + 36.9
7 T. Gardemeister Ford 59.18.2 + 57.4
8 H. Rovanperä Mits 59.19.1 + 58.3
9 M. Ekström Sko 59.24.6 + 1.03.8
10 J. Tuohino Sko 59.27.9 + 1.07.1