Bokslegende Schmeling overleden

Voormalig wereldkampioen boksen Max Schmeling is woensdag overleden.

De Duitser stierf in zijn woonplaats Hollenstedt op 99-jarige leeftijd. Schmeling was de eerste Europese wereldkampioen zwaargewicht toen hij in 1930 van Amerikaan Jack Sharkey won.

De bokser zal echter altijd herinnerd worden door zijn legendarische gevechten met Joe Louis tijdens het Nazi-regime. Nadat hij in 1932 zijn wereldtitel weer verloor aan Sharkey, veroverde hij in 1936 alsnog de riem terug door Louis te verslaan. De Nazi's zagen dit als een daad van 'Arische superioriteit'.

Twee jaar later verloor Schmeling de titel echter weer in een rematch tegen Louis. Achteraf keek Schmeling daar met gemengde gevoelens op terug. "Als ik terugkijk, ben ik bijna blij dat ik dat gevecht verloor. Denk je eens in als ik terug zou komen in Duitsland met een overwinning. Ik had niets met de Nazi's te maken, maar ze zouden me een medaille hebben gegeven. Na de oorlog had ik als een misdadiger beschouwd kunnen worden."

Schmeling haalde de woede van de Nazi-top op zich door te weigeren lid te worden van de Nazi partij, zijn joodse manager te ontslaan en van zijn Tsjechische vrouw te scheiden.

Daarnaast gebruikte hij zijn invloed om de joden te helpen in de oorlog. Zo heeft hij twee joodse kinderen verborgen tijdens de boekverbrandingen in 1938 en zou hij meerdere malen mensen van de concentratiekampen hebben gered.

Na de oorlog vocht hij nog een paar keer voor geld en stopte hij met een reeks van 56W-10L-4D waarvan 39 gewonnen door knock-out.