UEFA bepaalt limiet buitenlanders

De UEFA heeft aangekondigd dat clubs die in 2006 deelnemen aan de Champions League of de UEFA cup minimaal vier spelers uit de eigen opleiding in de selectie moeten hebben.

Tevens ligt het plan klaar om dit door te voeren in de nationale competities, alleen daar zullen de nationale bonden toestemming voor moeten geven.

In de jaren daarna zal het minimum van spelers uit eigen land in 2007 verhoogd worden tot zes en in 2008 zelfs tot acht. Daarvan moeten minimaal vier spelers opgeleid zijn door de club zelf.

De UEFA definieert een dergelijke speler als 'minimaal drie seizoenen aan de club verbonden en een leeftijd tussen de 15 en 21 jaar'.

Van de 32 clubs uit de Champions League van vorig seizoen zouden vijf clubs niet aan het toekomstige quotum voldoen: Arsenal, Chelsea, Celtic, Glasgow Rangers en Ajax.

Binnenkort komen de 52 lidstaten bijeen om te stemmen voor het plan om de regel ook in te voeren in de nationale competities. Vanuit de Premier League en de Serie A zijn inmiddels al felle protesten vernomen.