Corus Tournament (28/01/2005)

Na elf rondes in het Corus Chess Tournament kan er al een winnaar worden vermoed door sommigen.

Die winnaar zal dan waarschijnlijk Peter Leko zijn. Hij was vandaag de enige die zich aan de remisedrang onttrok, en met wit won. De Cubaan Bruzon was zijn slachtoffer. Leko staat nu een heel punt los van de tegenstand. Michael Adams, Viswanathan Anand en Veselin Topalov zijn die tegenstand. Adams speelde remise tegen Loek van Wely, die nu op 5 uit 11 staat. Anand deed hetzelfde tegen Judith Polgar, en Topalov deelde de punten samen met de hekkensluiter Ivan Sokolov.

Maar over is het allerminst. Deze vier spelers zullen morgen, als ze allemaal in een rechtstreeks duel met één van de andere drie zitten, uitmaken wie de prijzen wint. Bij winst van Peter Leko op Veselin Topalov is de eerstgenoemde bijna zeker van de winst, maar bij verlies kan het nog alle kanten op. Dan kunnen ook Michael Adams en Viswanathan Anand nog dichtbij komen, al zal dat waarschijnlijk slechts voor één van de twee zijn weggelegd; remise is niet gunstig voor ze.

In Groep B was het totaal omgekeerd. Daar werd bij slechts één partij een puntendeling overeengekomen. Die remise was niet voor Daniel Stellwagen. De Nederlander verloor, en is nu kansloos om Groep B te winnen. De strijd om de winst in Groep B zal gaan tussen Sergey Karjakin, die op 8 ½ punt staat, en Shakhriyar Mamedyarov, die één punt achter hem staat. Laatstgenoemde verloor vandaag, en heeft derhalve achterstand opgelopen. De rest is bijna of helemaal kansloos.

Beslist is het nog niet. Maar het is wel zo dat Mamedyarov morgen een beter resultaat dan Karjakin moet halen, wil hij zondag nog kans hebben. De tegenstanders zijn wel in het voordeel van Mamedyarov. Hij moet nog tegen de nummer twaalf en de nummer vier, terwijl Karjakin nog tegen de beide nummers zes moet. De Nederlanders kunnen het toernooi indirect beslissen. De nummer vier is namelijk Jan Smeets, en Daniel Stellwagen staat op zes. Beide spelen zondag tegen de titelkanshebbers.

In Groep C was het hetzelfde verhaal als in Groep B, ook hier maar één remise. Deze viel bij Erwin L’Ami bij te schrijven. Hij staat nu op 8 ½ punt uit 11 wedstrijden. L’Ami heeft al 2 Grootmeesternormen, en de derde is op dit toernooi 10 uit 13 halen. Dan mag hij de titel Grootmeester aannemen. Hij deelt de koppositie met nog twee anderen. Vladimir Georgiev en Alexey Korotylev wonnen beide vandaag, en delen derhalve de koppositie.

Ook hier is het erg spannend. Drie spelers die de koppositie delen, en dan staan er ook nog twee spelers binnen één punt. Er zijn dus nog vijf kanshebbers voor de titel. Het kan nog alle kanten opgaan. L’Ami zal gemotiveerd zijn omdat hij een Grootmeester kan worden, maar de anderen zullen ook gemotiveerd zijn. L’Ami krijgt het in elk geval nog moeilijk. Hij mag nog tegen Georgiev en tegen Evgeny Alekseev, die vierde staat met acht punten.

De stand in groep A:
1.P. Leko met 7½ punt.
2.V. Topalov, M. Adams, V. Anand met 6½ punt.
5.A. Grischuk, V. Kramnik met 6 punten
7.L. Bruzon, J. Polgar met 5½ punt.
9.N. Short, P. Svidler, R. Ponomariov, L. van Wely met 5 punten.
13.A. Morozevich met 4 punten.
14.I. Sokolov met 3 punten.