Graeme Brown wint eerste etappe Tour de Langkawi

Graeme Brown (Ceramiche Panaria) heeft de eerste etappe van de Tour de Langkawi op zijn naam geschreven. De Australir was vandaag de concurrentie in de massasprint te snel af. Zijn teamgenoot, de Argentijn Ruben Bongiorno, werd tweede en de Rus Oleg Grishkine (Navigators) kwam als derde over de streep.

Voor Brown was deze overwinning zijn eerste zege van het prille seizoen. Na een kwakkelend vorig seizoen, waarin hij zich vooral richtte op het baanwielrennen en de Olympische spelen in Athene, lijkt de Australische sprinter eindelijk weer zijn goede benen te hebben gevonden. Al bleek dit niet in zijn eerste rittenkoers van dit seizoen, de Tour Down Under. “Ik worstelde een beetje met mijn vorm zo vroeg in het seizoen, maar ik wist dat de ritten die ik eerder dit seizoen heb gereden goed zouden zijn voor deze ronde en de start van het Europese seizoen”, aldus de winnaar.

De eerste etappe van de tiende Tour de Langkawi kwam pas laat op gang. In een heuvelachtige etappe van 106,5 kilometer, die de 140 renners van Langkawi naar Langkawi bracht, zat het vuurwerk voornamelijk in het slot van de rit. De eerste serieuze ontsnapping werd dan ook pas halverwege de koers ondernomen. Achttien renners scheidden zich van het peloton en vormden een kopgroep.

De voorsprong van de groep werd nooit groter dan anderhalve minuut. Dit kwam mede door het uitstekende werk van de Ceramiche Panaria-ploeg, die met twee uitstekende sprinters, Bongiorno en Brown, in de gelederen wel baat had bij een massaspurt. Het peloton liep de kopgroep dan ook in en het merendeel van de renners legde zich al neer bij een massasprint.

Toch probeerden vijf renners met nog vijftien kilometer voor de boeg hier een stokje voor te steken. In deze kopgroep zat onder andere Ryan Cox (Barloworld), de nummer twee van vorig jaar. Hij was duidelijk de sterkste van de groep en reed bijna iedereen op de slotklim uit de wielen. Alleen de Brit Kristian House kon tot aan de top bij hem blijven, daarna moest ook hij eraan geloven. Even leek het erop dat de Australir Cox de etappe op zijn naam zou schrijven, maar met nog n kilometer voor de streep werd ook hij ingerekend door het jagende peloton.

In een onstuimige finale met enkele valpartijen was Brown vervolgens met overmacht te sterk voor het aanwezige sprintersgilde. Morgen staat een vlakke etappe op het programma tussen Kangar - Kepala Batas van 172 kilometer.

Uitslag
1 Graeme Brown (Aus/Panaria) 2.19.32
2 Guillermo Bongiorno (Arg/Panaria) z.t
3 Oleg Grishkine (Rus/Navigators) z.t
4 Antonio Salomone (Ita/Barloworld) z.t
5 Maxim Iglinskiy (Kaz/Domina Vacanze) z.t
6 Dennis Kraft (Ger/Action) z.t
7 Steffen Radochla (Ger/Wisenhof) z.t
8 James Van Landschoot (Bel/Landbouwrediet) z.t
9 Mahdi Sohrabi (Iri/Iran) z.t
10 Enrico Grigoli (Ita/Domina Vacanze) z.t