Duitse scheidsrechter verdacht van fraude

Het Duitse voetbal is opgeschrikt door een schandaal. Arbiter Robert Hoyzer wordt er door de Duitse voetbalbond DFB van verdacht te hebben gewed op wedstrijden waarbij hij zelf als scheidsrechter was betrokken. De 25-jarige Hoyzer ontkent de beschuldigingen, maar heeft inmiddels wel zijn afscheid aangekondigd.

Hoyzer staat sinds het seizoen 2002/2003 op de scheidsrechterslijst van de voetbalbond. Hij leidde tot nu toe twaalf wedstrijden in de Tweede Bundesliga en ook enkele bekerwedstrijden. De DFB maakte zaterdag bekend dat Hoyzer dit seizoen mogelijk de uitslag bij het bekerduel tussen SC Paderborn 07 en Hamburger SV in de eerste ronde heeft gemanipuleerd. Op 21 augustus verloor HSV verrassend met 4-2 van de amateurclub, ondanks een 0-2 voorsprong. Hoyzer stuurde die dag HSV-spits Emile Mpenza met rood van het veld en gaf Paderborn twee penalty's.

Volgens de president van de DFB, Theo Zwanziger, gaat het om één individuele zaak, die niet mag leiden tot kritiek op het hele arbiterskorps. De voetbalbond heeft inmiddels voor aankomende maandag een extra vergadering ingelast. De DFB heeft al laten weten dat de uitslagen van de wedstrijden waar Hoyzer bij betrokken was niet meer kunnen worden aangepast. HSV kan wel een civiel rechterlijke procedure tegen de scheidsrechter starten.