Corus Tournament (22/01/2005)

Wederom een ronde met veel remises vandaag bij het Corus schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Er werden slechts twee van de zeven partijen gewonnen. De vele remises zijn een bekend probleem bij toernooien waar de sterkste spelers aan deelnemen. Zo doen de nummers twee tot en met negen van de wereldranglijst mee – alleen de nummer een, Kasparov, ontbreekt.

Nederlands trots Loek van Wely werd zeer snel van het bord afgetikt in 20 zetten nadat hij een fout maakte in de opening. De Rus Peter Svidler, die gisteren zelf nog zeer snel verloor, was dit keer de gelukkige. In de andere winstpartij won Viswanathan Anand met wat moeite van de laagtstgeplaatste, doch zeer sterk spelende Cubaan Lazaro Bruzon.

De resterende spelers moesten het doen met een halfje waardoor er nu vier spelers aan de leiding gaan in de Grootmeester-A groep.

In de B-groep viel het Nederlandse jeugdtalent Jan Smeets op. Na zeven uur spelen werd zijn partij beëindigd door een schaakmat van zijn Deense tegenstander Peter Heine Nielsen. De Deen won met twee dames tegen een dame en nog maar 20 seconden op de klok.

Nederlands Talent Erwin l’Ami had meer geluk in de C-groep. Hij versloeg de Russische grootmeester Alexey Korotylev in een overtuigende partij.

De stand in groep A:
1. V. Topalov, P. Leko, M. Adams, V. Anand - 4½ punten
5. A. Grischuk, L. Bruzon, V. Kramnik - 4 punten
8. J. Polgar, R. Ponomariov - 3½ punten
10. N. Short, L. van Wely - 3 punten
12. I. Sokolov, P. Svidler - 2½ punten
14. A. Morozevich – 1 punt