Derde auto McLaren op vrijdagen

Een slecht seizoen heeft soms toch nog voordelen. Doordat McLaren bij de laatste zes teams van het Formule 1-kampioenschap van 2004 is geëindigd, mag het team in 2005 tijdens de vrijdagtrainingen een derde auto inzetten.

In de nieuwe regels is opgenomen dat alle teams, behalve de top vier van het seizoen daarvoor, een derde auto op vrijdagen mag inzetten. McLaren eindigde na het slechtste seizoen van het team sinds 1983 als vijfde team en mag dus in 2005 een derde auto op de vrijdagtrainingen inzetten. Volgens een persvoorlichter van het team zullen ze dat ook doen als het voordeel geeft.

Vanuit de F1-commissie komt meteen het bezwaar dat de regel eigenlijk voor de kleinere teams is bedoeld en een amendement om teams die ooit kampioen zijn geweest van de regel uit te sluiten. Frank Williams meldt meteen al dat alle topteams gek zijn als ze voor dat amendement stemmen.

Zowel Pedro de la Rosa en Alexander Wurz zouden volgens de regel op de vrijdagen mogen rijden, aangezien ze in de afgelopen twee jaar geen Grand Prix hebben gereden.

Wurz past voorlopig echter nog niet in de nieuwe auto. Het team bekijkt welke aanpassingen nodig zijn om hem er wel in te laten passen en verwacht dat op termijn voor hem de aanpassingen worden gemaakt. Ondertussen zal hij door blijven testen met de MP4-19B. McLaren ontkent dat Mika Hakkinen voor het team zal gaan testen komend jaar.