Nederlandse clubs oneens met FIFA en politiek Den

De clubs in het betaalde voetbal in ons land hebben maandagavond in Zeist stelling genomen tegen de wereldvoetbalbond FIFA en tegen politiek Den Haag.

Zowel in een automatische schorsing voor tenminste één duel na een directe rode kaart, als in doorberekening van de kosten van de politie-inzet aan de clubs zag de algemene vergadering niets.

Volgens de regels van de FIFA moet een speler, die wegens ernstig wangedrag van het veld word gestuurd, automatisch voor de eerstvolgende wedstrijd worden uitgesloten. De KNVB is een van de weinigen die deze regel nog niet heeft overgenomen. De aanklager kan in het Nederlandse betaalde voetbal een zaak tegen een (onterecht) uit het veld gestuurde speler seponeren en de tuchtcommissie kan een speler nog vrij spreken.

"De clubs willen dat graag zo houden", zegt KNVB-directeur Kesler. "Daarom moeten wij bij de FIFA deze zaak opnieuw aankaarten. Ik ben benieuwd naar de reactie."

Ook keerden de clubs zich opnieuw tegen de doorberekening van de politiekosten. Daar is al een tijd sprake van, maar de voetbalbond heeft daar de afgelopen maanden niets over gehoord uit Den Haag. "En we hebben eerder tot twee keer toe de toezegging gekregen dat we nadrukkelijk zouden worden betrokken bij het opstellen van het wetsontwerp" , aldus Kesler. "Het zal wel begin 2005 aan de orde komen. Wij blijven faliekant tegen. Politie-inzet is een zaak van de openbare orde. Die verantwoording moet de politie nemen. Daar heeft ze ook de middelen voor. Als wij betalen, hebben wij dan plotseling zeggenschap over de politie? Dat lijkt me niet zinvol en ook niet wenselijk."