Staanplaatsen zijn weer toegestaan

Onder strenge voorwaarden is een vak met staanplaatsen in een stadion weer toegestaan in het betaalde voetbal in ons land.

Maandagavond is de algemene vergadering betaald voetbal van de KNVB akkoord gegaan met herinvoering van staanplaatsen, na een proefperiode waar sinds afgelopen seizoen de clubs SC Heerenveen, FC Groningen en Go Ahead Eagles aan deel namen.

Om toestemming te krijgen voor een vak met alleen staanplaatsen moeten clubs wel aan een aantal eisen voldoen. De lokale driehoek, politie, burgemeester en justitie, moet toestemming geven, het vak mag niet groter zijn dan duizend staanplaatsen, er moeten voortdurend video-opnames worden gemaakt en elke bezoeker dient grondig te worden gefouilleerd.

"De animo onder de clubs is nu niet zo groot, maar misschien verandert dat nu ze weten aan welke eisen ze moeten voldoen", zegt de directeur van de KNVB, Henk Kesler.

Sinds lange tijd zijn staanplaatsen in het Europese voetbal niet meer toegestaan wegens het grotere veiligheidsrisico dat de UEFA daaraan verbindt. "Een Nederlandse club met staanplaatsen in het stadion moet voor wedstrijden op het Europese platform het betreffende vak tijdelijk herinrichten of helemaal afsluiten", aldus Kesler.