Ecclestone verliest rechtzaak

Bernie Ecclestone heeft de rechtzaak die drie banken tegen zijn familiebedrijf hadden aangespannen verloren. Als in het beroep de uitspraak van de rechter gehandhaafd blijft zal Ecclestone een groot deel van zijn beslissingsbevoegdheid betreffende de Formule 1 verliezen.

De drie banken, Bayerische Landesbank, JP Morgan en Lehman Brothers, hebben 75% van de aandelen van SLEC in handen. Onder SLEC bevinden zich verschillende holdings die de verschillende Formule 1-rechten bezitten. Bernie Ecclestone had in het verleden bedongen dat zijn familiebedrijf, Bambino Holdings, dat voor 25% aandeelhouder is van SLEC, volledige zeggenschap had over de holdings die de Formule 1-rechten bezitten.

Hiermee had in de praktijk Bernie Ecclestone totale beslissingsbevoegheid wat betreft de Formule 1. De drie banken, die het meerderheidsbelang van SLEC hebben verkregen bij het failissement van de Kirch media groep, eisten nu voor de rechter dat ze een beslissingsbevoegdheid in de Formule 1-holdings evenredig met hun belang in SLEC zouden krijgen. De Engelse rechtbank heeft die claim nu aan de banken toegewezen, waardoor zij nu een meerderheid in handen hebben bij beslissingen betreffende de Formule 1.

Het wordt echter verwacht dat Bernie Ecclestone beroep zal aantekenen tegen de uitspraak. Nog drie keer kan hij beroep aantekenen tegen de uitspraak, bij het Britse 'Court of Appeal', het Britse 'House of Lords' en eventueel bij de Europese rechter. Als de rechtzaak blijft staan, wordt er een flinke verandering verwacht in de houding van de Formule 1 tegenover de grote autofabrikanten. De drie banken hebben in het verleden al meerdere gesprekken gevoerd met de grote autofabrikanten over de toekomst van de Formule 1.