AZ richt blik al op volgend seizoen

De winterstop is nog niet eens begonnen, maar AZ heeft zijn blik al op het seizoen 2005/2006 gericht. Twee selectiespelers, Miel Mans en Reinier Robbemond, kregen al te horen dat ze per direct mogen vertrekken. "We denken dat ze niet de stap kunnen maken naar het niveau dat AZ nastreeft. Daarom zien we voor hen geen toekomst meer bij onze club", aldus Martin van Geel.

Zo eist de opmars van AZ zijn eerste 'slachtoffers'. De Alkmaarse club groeit, de prestaties zijn als die van een topclub en dat betekent dat spelers die twee jaar geleden ng prima krachten waren, nu zomaar kunnen afvallen. "Ons basiselftal heeft nu een bepaald niveau. Dat willen we vasthouden, ook als iemand van die kern wegvalt. Dus zijn we op zoek naar spelers van datzelfde niveau. Mans en Robbemond zijn dat in onze ogen niet. Daarom hebben we hen nu duidelijkheid gegeven."

In januari zal de club met de spelers om de tafel gaan zitten wiens contract aflopend is: Fortes Rodriguez, Buskermolen, Van Galen en Nelisse. "Maar we gaan eerst praten met de trainer, want over zijn positie moet niet te lang onduidelijkheid blijven bestaan. Wij moeten weten waar we aan toe zijn, en ook voor spelers kan het belangrijk zijn welke trainer er volgend seizoen is. Dat kan meespelen in hun afweging om al dan niet bij de club te blijven", aldus van Geel.

Over de toekomst van trainer Co Adriaanse wil van Geel niet speculeren. "Het zal duidelijk zijn dat wij zeer tevreden zijn met hoe het nu gaat. Dat hebben we steeds gezegd, en dat blijven we zeggen. Adriaanse is wat dat betreft minder eenduidig over zijn toekomstplannen. Hij heeft daar nogal uiteenlopende uitspraken over gedaan. Ik geef daar geen waardeoordeel over, ik constateer het alleen."

De vraag is natuurlijk hoe ver AZ, en dus Scheringa, kan gaan om spelers te behouden. "Ik denk dat hij dit elftal heel graag bij elkaar wil houden", zegt Adriaanse. "Zo doet hij het ook met zijn museum. Als hij zijn mooiste schilderij wil houden, dan houdt hij het, ook al biedt iemand er nog zo veel voor. Maar ik moet wel zeggen dat een schilderij iets anders is dan een speler. Een schilderij heeft geen eigen mening, een speler wel. En als een speler van AZ een aanbieding van een Europese topclub krijgt, kun je hem waarschijnlijk moeilijk tegenhouden."