Drie thuiswedstrijden zonder publiek voor Besiktas

De Turkse voetbalclub Besitas moet drie thuiswedstrijden zonder publiek spelen. De club werd door de Turkse tuchtcommisie veroordeeld voor de dood van een 16-jarige jongen tijdens de wedstrijd tegen Rizespor.

De jongen, Chibat Aktas, werd zondag op de tribune van het Inönu-stadion neergestoken. Hij was op vakantie in Istanbul. In de rust waren rivaliserende supportersgroepen met elkaar slaags geraakt. Het slachtoffer overleed later in een ziekenhuis van Istanbul aan zijn verwondingen. De politie heeft een 22-jarige man gearresteerd op verdenking van moord.

De Turkse voetbalbond heeft naar aanleiding van de dood van Aktas de veiligheidsmaatregelen verscherpt. Zo mogen de Turkse clubs niet langer reizen voor de uitwedstrijden aanbieden aan de eigen supporters. De kaartverkoop wordt hervormd om zwartkijkers te weren. Bij elke wedstrijd in het Turkse voetbal wemelt het van de zwartkijkers.

Ook moeten de trappen van de tribunes voortaan leegblijven. Scheidsrechters hebben de opdracht pas met de wedstrijd te beginnen als de trappen leeg zijn. Bij de ingangen van de stadions wordt het aantal videocamera's opgevoerd. Daarnaast krijgt de politie de taak elke toeschouwer scherper te fouilleren. De verdachte van de moord op Aktas slaagde er in een mes het stadion binnen te smokkelen.

Geweld rond het het Turkse voetbal is niet nieuw. In april 2000 werden twee aanhangers van het Engelse Leeds United in Istanbul met een mes doodgestoken na ongeregeldheden aan de vooravond van de Uefa Cupwedstrijd tegen Galatasaray.