CIV: aangehouden hooligans te weinig gestraft

Het CIV, Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme, zegt dat aangehouden voetbalsupporters in te weinig gevallen daadwerkelijk worden gestraft.

In het jaarverslag over vorig seizoen stelt het CIV dat de politie relatief veel zaken heeft moeten seponeren, vaak omdat de bewijslast tegen het betreffende individu niet rond te krijgen was.

In het seizoen 2003/2004 hield de politie in totaal 1837 supporters aan, 190 meer dan het seizoen ervoor. In 36 procent van alle aanhoudingen werd de zaak geseponeerd.In het seizoen 2002/2003 was dat percentage nog 22. Bij 41 procent leidde het afgelopen seizoen tot een proces verbaal. Overigens is 13 procent van deze 1837 zaken nog in behandeling. In verhouding, zegt het CIV, worden over de afgelopen vier jaar steeds minder processen-verbaal opgemaakt en wordt steeds vaker geseponeerd.

De voetbalbond KNVB blijkt afgelopen seizoen minder stadionverboden te hebben opgelegd. Van de 1837 aangehouden supporters hebben er 805 een civiel stadionverbod van de KNVB gekregen. In september van dit jaar golden er voor 971 personen stadionverboden, inclusief die in eerdere seizoenen waren opgelegd. Een jaar eerder lag het aantal op het meetmoment veel hoger, namelijk op 1371.

De forse daling van het aantal 'actieve' stadionverboden zou normaal een positieve constatering moeten zijn, maar het CIV meent dat dat in dit geval niet zo is. Het probleem schuilt volgens het CIV in de standaardvoorwaarden van de KNVB. Daarin staat dat een vergrijp van een supporter 'voetbalgerelateerd' moet zijn anders kan de bond hem of haar geen stadionverbod geven.