Pronk pakt werelduurrecord achter de derny

De poging van Matthé Pronk om het werelduurrecord achter de derny te verbeteren is gisteren geslaagd. Pronk verbeterde het record naar 66.114 kilometer.

Sinds 1970 stond dit record in de boeken op naam van de Belg Theo Verschueren. Nadat Pronk eerder zijn rit afgelastte vanwege het overlijden van Gerrie Knetemann, was het gisteren toch het geval. Voor Pronk was de poging deels ook een eerbetoon aan zijn vader Matthé Pronk sr., vroeger een baanwielrenner, die drie jaar geleden is overleden.

Pronk reageerde naderhand ook redelijk ingetogen: "Mijn vader zou hier zeker bij geweest zijn. Net als Gerrie Knetemann. Maar op de een of andere manier schijnt het niet te mogen."

Aanwezig bij de recordpoging waren onder andere de de weduwe van Knetemann, Gré, en de recordhouder Theo Verschueren, die zijn record verbroken zag worden. Daar had hij weinig moeite mee: "Misschien komt er snel weer een nieuwe aanval. Dat zou goed zijn voor de sport."

Achter de derny reed Pronk constant een stukje sneller dan het schema van Verschueren. Na vijf minuten lag hij 90 meter voor op het schema en bouwde dat zijn hele rit uit. Uiteindelijk legde Pronk in het uur bijna anderhalve kilometer meer af dan het oude record was.