Klacht FA tegen Spaans racisme

De Engelse voetbalbond FA gaat een officiële klacht indienen bij de FIFA en UEFA. Aanleiding daarvoor zijn de racistische spreekkoren in de oefenwedstrijd woensdagavond van Engeland tegen Spanje.

Vooral Ashley Cole en invaller Shaun Wright Phillips moesten het ontgelden. Als een van de twee aan de bal was, werden er kwetsende spreekkoren en oerwoudgeluiden vanaf de tribune geschreeuwd.

Zefls premier Blair van Engeland zei donderdag dat hij 'zeer teleurgesteld' was over het wangedrag van het Spaanse publiek. "In het voetbal is geen plaats voor racisme", aldus Blair. De Engelse minister van buitenlandse zaken zal zijn Spaanse collega schriftelijk om excuses gaan vragen.

De betrekkingen tussen de twee landen raakten gebrouilleerd, nadat de bondscoach van Spanje, Luis Aragones, vorige maand Thierry Henry 'een stuk zwarte stront' noemde. Het was zijn manier om Spaans international Reyes, net als Henry in dienst van Arsenal, te prikkelen. Volgens Aragones was het geen racistische uitlating, maar voetbaljargon, een dolletje met een speler.

Aragones weigerde na afloop van de wedstrijd tegen Engeland de racistische spreekkoren en oerwoudgeluiden te veroordelen. Hij ging niet in op vragen over dat onderwerp en beperkte zich tot een analyse van het voetbal. Volgens de media in Spanje hebben hun Engelse collega's de zaak-Aragones opgeblazen.

De FA wil nu dat de FIFA en UEFA een onderzoek naar het gedrag van het Spaanse publiek instellen. Ook tijdens de wedstrijd tussen Jong Spanje en Jong Engeland, afgelopen dinsdag, was er sprake van kwetsende spreekkoren.