Grote schuld voor Borussia Dortmund

De aandeelhouders van Borussia Dortmund zijn boos op de clubleiding, nadat gisteren bleek dat de schuld van de club is opgelopen tot 118,8 miljoen euro.

Het beursgenoteerde Borussia Dortmund maakte gisteren de cijfers over het seizoen 2003/2004 bekend. De club boekte een verlies van 67,7 miljoen euro. In verhouding is dat het slechtste resultaat van een beursgenoteerde firma van heel Duitsland. De aandeelhouders eisten het opstappen van voormalig voorzitter en nu directeur Gerd Niebaum en manager Michael Meier.

Niebaum hoopt echter kans te krijgen met de saneringsoperatie mee te helpen: "Ik zal ervoor vechten dat de nieuwe preses bij Dortmund betere tijden tegemoet gaat. (...) We zullen in alle oprechtigheid iets doen aan deze situatie en willen die op een verantwoorde manier verbeteren."

Carsten Heise, woordvoerder van de Duitse vereniging van effectenbezitters sprak nog rampspoed: "Vier jaar na de introductie op de beurs is het absolute dieptepunt bereikt, zowel sportief als economisch." Grootaandeelhouder Florian Homm, die een kwart van de aandelen van de club bezit, keek echter alweer vooruit: "De ommekeer is in gang gezet. De zwakke punten zijn helder. Aan een volksgericht doe ik niet mee, want ik geloof dat ondanks het beroerde jaarverslag de kennis en de wil er zijn om de kar uit de stront te trekken. Voor mij is het glas niet halfleeg maar halfvol."

Het duo overleefde de avond, maar zal ongetwijfeld een storm van kritiek in de Duites pers kunnen verwachten. De aandeelhouders hadden ook geen juridische basis om de twee te ontslaan, maar wel is een duidelijk signaal afgegeven aan de Raad van Commissarissen om beter toezicht te gaan houden op de financiële situatie van de club.