Celstraf dreigt voor zwemheld Phelps

In Amerika is zesvoudig Olympisch kampioen zwemmen Michael Phelps in opspraak geraakt. Hij werd donderdagnacht in de auto aangehouden onder invloed van alcohol.

De 19-jarige Phelps behaalde deze zomer op de Olympische Spelen in Athene zes gouden medailles en werd daarmee de Olympische held van Amerika. Nu hij met drank op achter het stuur is betrapt kan hij vanwege zijn voorbeeldfunctie een zware straf verwachten. Naast het rijden onder invloed wordt hem ook overtreding van de alcoholregels ten laste gelegd. In Amerika mag je namelijk geen alcohol drinken voor je 21ste. De maximale straf die Phelps kan krijgen is een celstraf van een jaar en een geldboete van 1000 dollar.

Phelps heeft direct zijn spijt betuigd: "Ik heb een fout gemaakt. Het is verkeerd, gevaarlijk en onacceptabel om met drank op in de auto te stappen. Ik ben 19, maar het maakt niet uit hoe oud je bent. Je moet de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen daden. Ik heb er heel erg spijt van."

Zijn zwemcoach Bob Bowman zegt dat de zwemmer behoorlijk is aangeslagen door het voorval: "Hij heeft het gevoel dat hij de wereld in de steek heeft gelaten. Op een bepaalde manier heeft hij dat ook. Hij weet dat hij een grote fout heeft gemaakt. Dit zal zijn reputatie geen goed doen. Dat doet mij pijn. Hoeveel schade het werkelijk gaat aanrichten, hangt af van hoe hij er mee omgaat."