Teambazen stemmen over kwalificatie

De Formule 1 zou volgend jaar wel eens een heel nieuw kwalificatie-format kunnen hebben. Een woordvoerder van de FIA verklaarde, dat aan de teambazen en organisatoren een voorstel voor het volgend seizoen is voorgelegd.

Het is de bedoeling dat de tweede kwalificatie-sessie vanaf volgend jaar op de zondagochtend wordt verreden. Het principe van één ronde per coureur zal blijven maar met dat verschil dat de tijden van de twee sessies bij elkaar worden opgeteld. De coureur met de laagste gemiddelde tijd komt dus op pole te staan.

Na de eerste kwalificatie-sessie, die op zaterdag verreden zal worden, zouden de teams dan gewoon de wagens mogen bijtanken en af mogen stellen voor de sessie op zondag. Na de tweede sessie zullen er echter geen wijzigingen meer mogen plaats vinden aan de wagens.

Het nieuwe format is reeds goedgekeurd door de World Motor Sport Council van de FIA en wordt mede gesteund door Bernie Ecclestone. Het wachten is nu op het antwoord van de teambazen en de vertegenwoordigers van sponsors en promotors van de verschillende Grand Prix'. "Het verzoek voor de stemronde per fax is reeds verstuurd" alsdus een vertegenwoordiger van de FIA.

Dit jaar wordt de volledige kwalificatie op zaterdag verreden, te beginnen met een eerste sessie waarbij de startvolgorde wordt bepaald door de huidige stand in het kampioenschap, gevolgd door een tweede sessie waarbij men start in volgorde van tijden uit de eerste sessie. Op het huidig format is veel kritiek geuit, televisiezenders en fans vinden dat de kwalificatie te saai is en te lang duurt. De FIA hoopt met deze maatregelen de fans tegemoet te komen.