Bond schorst Museeuw, Peers en Planckaert

De Belgische wielerbond heeft Johan Museeuw, Chris Peers en Jo Planckaert voor vier jaar geschorst, waarvan twee jaar voorwaardelijk, vanwege de zaak Landuyt.

José Landuyt was een dierenarts die aan verschillende Belgische renners verboden dopingproducten zou hebben geleverd. In de zaak zijn Johan Museeuw, Jo Planckaert en Chris Peers nu zwaar gestraft door de Belgische wielerbond. Naast de schorsing van twee jaar, met twee jaar voorwaardelijke schorsing, krijgen ze een boete van 10.000 Zwitserse frank (6.500 euro).

Voor Peers en Planckaert betekent dit waarschijnlijk het einde van hun wielercarrière. Beiden zijn 34 jaar. Voor Museeuw heeft het minder gevolgen, maar zijn plannen om ploegleider te worden zullen voorlopig de ijskast in moeten.

De zaak vond plaats achter gesloten deuren en de renners waren niet aanwezig. Ze werden vertegenwoordigd door hun advocaten. Chris Peers reageerde al wel op de straf: "Pure hyprocrisie. Dit is het einde van mijn loopbaan, waarin ik heel sucsesvol was. Het slotpunt, de schorsing, is echter ronduit schandalig."

Hij vervolgde:" Men heeft zich gebaseerd op telefoongesprekken die ik voerde. Nooit ben ik positief bevonden. Ook bij mij thuis is niks bezwarends gevonden. En dan dit. Dit is iemands carrière om zeep helpen. Zo'n uitspraak kan simpelweg niet. Dit is een mokerslag. "Ik leefde voor mijn sport, had geen vijanden. Iemand schorsen op basis van gissingen is die persoon onrecht aandoen."