Malloot ontsiert marathon

Het laatste onderdeel van de Olympische Spelen, de marathon over 42 kilometer en 195 meter, is vandaag ontsierd door een malloot. De man kwam ruim zeven kilometer voor de finish zomaar het parcours op en duwde de Braziliaan Vanderlei Lima, die op dat moment aan de leiding ging, hardhandig de weg af.

Het gaat om dezelfde man die vorig jaar bij de Formule 1-race van Engeland de baan opkwam met een protestdoek. De man, de Ierse priester Cornelius Horan, rende destijds een stukje over de baan en zorgde voor zeer gevaarlijke situaties. Hij werd opgepakt en moest voor twee maanden de cel in.

Het duurde even voor de Braziliaan zijn weg kon vervolgen. Hij werd vervolgens ingehaald door de Italiaan Stefano Baldini en de Amerikaan Mebrahton Keflezighi. Baldini won de marathon in een tijd van 2 uur, 10 minuten en 54 seconden. Keflezighi werd op 34 seconden tweede. Lima wist in een tijd van 2.12.10 alsnog het brons te pakken, toen hij het Olympisch stadion inkwam werd hij getrakteerd op een groot applaus van het publiek.