22 winnaars in Noord-Nederland Tour

Eindelijk mocht Bobbie Traksel na twee jaar weer proeven aan het zoet van een overwinning. De 22-jarige renner van de Rabobank was de snelste sprinter in de Noord-Nederland Tour, die dit jaar voor het eerst werd georganiseerd. Op weg naar huis hoorde Traksel echter dat hij zijn zege moest delen, met 21 anderen.

Dit bizarre besluit werd gedaan door de jury, omdat de koplopers in finaleronden de verkeerde kant op waren gestuurd. Hierdoor was Matthé Pronk, die zojuist was ontsnapt, meteen kansloos voor de overwinning. "Wanneer een renner zich koploper waant en daarbij tussen het normale verkeer belandt", legde wedstrijdleider Erwin Kistemaker in finishplaats Leeuwarden uit, "is er geen normaal verloop van de koers. En in dat geval kan er geen winnaar zijn."

Traksel reageerde kwaad: "Hoe kunnen ze mij nu huldigen om het publiek tevreden te stellen en me naar huis laten gaan in de waan dat ik gewonnen heb?" Ploegleider van Houwelingen noemde de Nederlandse juryleden 'een schande voor het internationale jurycorps.' "Alleen hier kunnen dit soort dingen. De politie reed goed, maar een KNWU-jurylid op de motor ging de verkeerde kant op. Wiens schuld is dat dan?", aldus van Adrie van Houwelingen.