Geen F1 avontuur voor Jeff Gordon

Hoewel Jeff Gordon wordt gezien als één van de beste coureurs ter wereld, verwacht de Amerikaan zelf niet dat hij ooit zal rijden in de Formule 1.

De bekendste coureur in Amerika, Jeff Gordon, kwam onlangs op bezoek in de paddock. Dit in navolging van de 'ruil' tussen Juan Pablo Montoya en Gordon. Montoya mocht een Nascar Chevrolet aan de tand voelen, terwijl Gordon mocht rondscheuren in de BMW-Williams. Het feit dat Gordon na enkele ronden een tijd neerzette die slechts één seconde langzamer was dan die van Montoya viel direct op.

Jeff Gordon is zelf echt niet van plan om in de Formule 1 te stappen: "De Formule 1 wereld is veel beslotener en ook is de onderlinge verhouding tussen de coureurs niet zo joviaal als ik gewend ben." Bernie Ecclestone, de oppergoeroe van de Formule 1, heeft al meerdere malen gepoogd om Gordon van gedachten te doen veranderen, maar de Amerikaan lijkt vastbesloten. Met Amerika's populairste coureur in de Formule 1 zou de klasse direct aan populariteit winnen in dat land.

Gordon verwoordt het als volgt: "Het is natuurlijk niet makkelijk om een goed aanbod van Ferrari of Williams af te slaan, maar waarschijnlijk zou ik toch nee zeggen. Allereerst zou ik mijn hele bestaan in de USA moeten opgeven en een hele nieuwe levenswijze in Europa moeten opbouwen. Iemand van 21 jaar doet dat makkelijker dan iemand van over de dertig. Ze hebben in de Formule 1 echter geen aankomend Amerikaans talent nodig van 21 jaar. Ze willen een bewezen kampioen. En dan praat je toch over enorme verplichtingen die je op je neemt. Daar moet je ook de toewijding voor willen en kunnen opbrengen. Het is niet alleen de andere manier van rijden, van testen en van de regimes binnen een team. Je moet ook alle circuits leren als een rookie, je moet je concurrentie kennen en de auto's. Zo'n overstap vergt dus zo ontzettend veel van iemand dat de vraag of hij net zo goed rijdt als in de vorige serie tot een bijzaak zal worden. Ondanks het verlokkende van een serie die zo hoog genoteerd staat, zal ik dus waarschijnlijk nooit overstappen."

Het had echter allemaal anders kunnen lopen voor de Amerikaan: "Veertien jaar geleden kreeg ik een testzitje aangeboden van Jackie Stewart. Net op dat moment was ik verliefd geworden op stockcar racing. Had ik het zitje aangenomen, zat ik waarschijnlijk nu in Formule 1."

Gordon is zich overigens wel bewust van de drang naar Amerikaanse coureurs: "Ik zie dat de vraag naar een Amerikaanse coureur in de Formule 1 elk jaar groeit, maar ze zoeken niet zomaar een goede coureur, ze willen iemand met naam en dat is enkel om Formule 1 in de USA te pushen. Het is voor een kampioen geen leuk idee dat hij enkel gebruikt zal worden om iets anders dan zijn rijkunst te promoten. Je moet ook niet vergeten dat het in de Amerikaanse belevenis een stapje terug zou zijn als je van het populaire Nascar overstapt naar een open-wheel klasse."