Museeuw wil bondscoach worden

Johan Museeuw heeft aangegeven na zijn afscheid graag actief te blijven in de wielersport. Zijn ambitie daarbij is om nog een keer bondscoach te worden.

In mei al zal Museeuw debuteren als assistent-ploegleider bij zijn ploeg Quick Step - Davitamon tijdens de Ronde van België. In die ploeg krijgt hij in het komend jaar de kans om verschillende functies te bekleden, van public relations tot mental coach.

Gevraagd of hij niet net als collega Edwig Van Hooydonck de politiek in zou willen gaan, vertelde Museeuw: "Ik moet toegeven dat politiek me maar matig interesseert. Ik word veel liever bondscoach van de profs. Daar droom ik van. Begrijp me niet verkeerd. José De Cauwer is heel waardevol, maar ik ben bereid om mijn beurt af te wachten. Ik wil het doen met dezelfde motivatie die ik als renner had."

De Belgische wielerbond reageerde enthousiast op de uitspraken. Bondsvoorzitter Laurent De Backer zei: "Daar repte hij nog met geen woord over. Ik ben blij dit te mogen horen. Het is een hele eer als zo'n kampioen zichzelf aanbiedt. Museeuw is een ervaringsdeskundige. Ik schat hem als mens en als renner heel hoog in. Met zijn naam kan hij de wielersport in ons land heel veel bijbrengen."

De huidige bondscoach José De Cauwer is iets minder enthousiast: "Waarom niet? Al weet ik niet hoe Johan de functie ziet. Het is een fulltime bezigheid. Maar je moet je ook bezighouden met alle facetten; van nieuwelingen tot profs. Koersinzicht is belangrijk, maar je moet ook andere kwaliteiten bezitten. Een goede psycholoog zijn bijvoorbeeld."