'Monaco kaapt Franse CL plaats'

De voorzitters van een aantal Franse clubs uit de hoogste divisie hebben bij de UEFA geklaagd over de Champions League plaats van AS Monaco. De club, die thans in Poule C bij onder meer PSV speelt, zou de plaats vanwege belastingvoordelen hebben behaald.

AS Monaco werd vorig seizoen tweede achter Olympique Lyon en bleef Olympique Marseille ternauwernood voor. Als tweede in de Franse competitie verdiende het automatische kwalificatie voor de Champions League. De club uit het Vorstendom Monaco, die van de zomer nog financieel aan de grond zat, kan echter dankzij haar status belastingvoordelen behalen die voor Franse ploegen niet gelden.

De voorzitters van Marseille, Lyon, Lens, Bordeaux, Nantes en Auxerre, maken bezwaar tegen deze bevoordeling van AS Monaco. De plaats van Monaco zou een Franse moeten zijn. Desnoods moet er een extra Franse Champions League deelnemer worden toegelaten in het geval dat Monaco zich kwalificeert.

De voorzitters Jean-Michel Aulas (Olympique Lyon), Christophe Bouchet (Olympique Marseille) en Gervais Martel (RC Lens) hebben een actie tegen Monaco opgestart. "Doordat het Vorstendom Monaco geen inkomstenbelasting incasseert, kan AS Monaco sterspelers aanschaffen en die in een stadion gevuld met 5000 toeschouwers laten spelen. Dat bestaat niet."

Ook de Franse voetbalbond is benaderd. Die kan echter weinig uitrichten. Monaco kent al een lange historie in de Franse competitie en kan niet worden uitgesloten van deelname. Het rekenen van entreegeld of het geven van een onafhankelijke UEFA status zou wel overwogen kunnen worden.