Alpenritten snoepen 22 renners

Drie bergetappes liggen achter de rug. In Gap wordt vanavond de schade opgemaakt alvorens morgen in vlakke lijn wordt afgedaald naar Marseille. Liefst 21 renners kwamen de Alpen niet door.

In de rit van Lyon naar Morzine gaven er zeven renners op: Manzano (KEL), Petacchi (FAS), Kirsipuu (AG2), Pollack (GER), Perez (COF), Rich (GER), Velo (FAS).
Zaterdag op weg naar Alpe d'Huez waren er zeven renners die de pijp aan Maarten gaven en bovendien kwam er nog één te laat binnen: Gonzalez (FAS), Gustov (FAS), Montgomery (FAS), Gutierrez (Kelme), Loda (FAS), Bourquenoud (JEA), Tauler (Kelme), Sanchez (EUS).
Vandaag waren er tenslotte nog eens zeven renners de klos: Mazzoleni (VIN), Jegou (CRE), Casper (FDJ), Zanini (SAE), Klöden (TEL), Furlan (ALE), Beloki (ONC).

Joseba Beloki en Alessandro Petacchi waren de meest prominente uitvallers. Petacchi stapte al op de voet van de Alpen af, na een excellente week met vier sprintzeges. Zijn ploeg Fassa Bortolo verdween de dag erna door een virus-infectie nagenoeg geheel uit de Tour. De Italiaan hoopt in de Vuelta echter weer te kunnen scoren.

Heel anders lag dat voor Joseba Beloki, een grote favoriet voor de eindzege. In de afdaling van de laatste col van de etappe naar Gap kwam de Spanjaard hard ten val op het gloeiend hete asfalt. Lance Armstrong die op zijn wiel zat, kon hem ternauwernood ontwijken. De Gele trui drager ontsnapte via een miraceuleuze veldrit aan eigen onheil. Beloki bleef echter liggen. Met een ambulance verdween hij van het strijdtoneel.

Hij was één van de weinige renners in koers, die zowel in de bergen als ook in de tijdrit de 'grote' Amerikaan kon bijbenen. Beloki had beloofd te zullen aanvallen en de renner van O.N.C.E. - Eroski hield als één van de weinigen woord. Gister viel hij reeds enkele malen aan en tot vlak voor zijn val legde hij de klassementsrenners het vuur aan de schenen. Helaas voor de Tour is hij er niet meer bij als het verder gaat richting de volgende bergketen de Pyreneeen.