Ferrari niet langer snelste

Zelfs Jean Todt, de baas van Ferrari, geeft toe dat ze niet meer het snelste zijn na de Grand Prix van Europa.

Wereldkampioen Michael Schumacher kwam niet verder dan een tweede plaats in de kwalificatie, achter Kimi Räikkönen. Ook in de race ging het niet helemaal naar wens voor het Italiaanse team. "Het is de eerste keer dit jaar dat Ferrari niet in een positie is geweest om te strijden voor de overwinning en het is waarschijnlijk het slechtste resultaat van het seizoen," aldus Todt.

Na een goed seizoen 2002 met 15 overwinningen in 17 races begon seizoen 2003 minder goed. De eerste twee races waren een prooi voor McLaren en pas de vierde race, die in Imola, wist Ferrari te winnen. De race erna werd de introductie van de F2003-GA met een overwinning gevierd, en vervolgens wist Schumacher iedere keer op het podium te komen, tot de Nurburgring waar hij slechts vijfde werd.

Met de volgende race alweer komend weekend heeft Ferrari weinig tijd om bij te komen van de afgelopen race. De voorsprong van Ferrari op de nummer twee, Williams, is slechts 13 punten. Met de één-twee afgelopen weekend haalde Williams 18 punten. Ook Todt weet dat het niet makkelijk wordt: "We hebben geen groot gat dus het is een erg open kampioenschap." Hij gaat verder: "We weten dat we niet iedere Grand Prix kunnen winnen zelfs als we het proberen en het feit dat we twee auto's aan de finish krijgen is belangrijk. Michael had in het gravel kunnen eindigen en finishde vijfde, Rubens [Barrichello] finishde derde, dat stelde ons in staat de positie bij het coureurs- en constructeurskampioenschap te behouden."

Het kwam voor Todt niet geheel onverwacht dat het dit jaar minder goed gaat dan vorig jaar. "We beschouwen wat er dit jaar gebeurd is dichterbij wat er zou moeten gebeuren gedurende een Formule Een kampioenschap waar grote fabrikanten meedoen. We moeten gewoon erg hard werken met onze technische partners en hoofdzakelijk voor Bridgestone. We weten het belang van de banden. Dankzij de banden hadden we vorig jaar een geweldig seizoen. Dit jaar is lastiger omdat de andere goed werk hebben verricht, maar dat gezegd hebbende leiden we nog steeds het kampioenschap."