UEFA boete PSV verlaagd

De boete van 32.500 euro die PSV door de UEFA kreeg opgelegd voor racistisch gedrag van zijn fans, is dinsdag door het internationaal sportarbitragehof in Lausanne (TAS) verminderd tot 19.500 euro.

In het eerste thuisduel van PSV in de Champions League tegen Arsenal van afgelopen seizoen maakten supporters van de thuisploeg discriminerende opmerkingen naar met name Arsenal-speler Thierry Henry. De UEFA legde daarop PSV in oktober een boete op. PSV ging in beroep tegen de straf omdat het vond dat het voldoende maatregelen had genomen om de fans te beteugelen. Nadat de club bot ving bij de beroepscommissie van de UEFA, wendde het zich tot het TAS.
Het sportgerechtshof is het in principe eens met PSV. De club had de vereiste veiligheidsmaatregelen genomen en het racisme vond plaats op relatief kleine schaal. Desalniettemin had de UEFA het recht om de landskampioen te straffen, louter en alleen omdat de club volgens de reglementen verantwoordelijk is voor het gedrag van zijn fans, aldus het TAS. Uit de uitspraak van de TAS viel tevens op te maken dat er wel eens een discussie voor wat betreft de verantwoordelijkheid van clubs voor dergelijke incidenten gevoerd mag worden. Clubs die geen fouten maken, kunnen nu gewoon worden gestraft.