De eerste stap voor het GPWC is gezet

Alle tien teams hebben een intentie verklaring getekend betreffende het Grand Prix World Championship.

Renault, DaimlerChrysler het moederbedrijf van Mercedes, BMW, Fiat als eigenaar van Ferrrari en Ford willen een eigen kampioenschap oprichten, het GPWC. Het GPWC zal het kampioenschap van de Formule 1 proberen over te nemen als het huidige 'Concorde' contract met Bernie Ecclestone en de FIA in 2007 afloopt. Ecclestone heeft nog geprobeerd het huidige contract te verlengen, maar die pogingen mislukten.

Het doel van het GPWC is om meer samenwerking tussen de teams te hebben voor een stabielere toekomst. Ook willen de teams meer inkomsten uit zaken als de TV rechten. "GPWC gelooft dat deze doelen het beste voor zowel de teams als de sport zelf zijn." De vergadering resulteerde in een intentie verklaring, getekend door alle teams. Verder is er instemming bereikt op het gebied van de samenwerking bij het afmaken van de Organisatie Overeenkomst op het gebied van zowel de commerciële als de sportieve kant van het GPWC.

Het verdwijnen van Prost en Arrows en de suggereerde financiële problemen bij Minardi maken al duidelijk hoe moeilijk het is om te overleven in de Formule 1. Nu ook tabaksreclame zal worden afgeschaft zullen vele teams andere inkomsten nodig hebben om te overleven.

McLaren-baas Ron Dennis is tevreden over het bereikte accord. "Ik denk dat het geen slechte verassingen met zich mee brengt. Ik denk dat het document alleen maar beter is geworden de laatste tijd. Er is geen verlangen bij een van de teams om een andere kant op te gaan," aldus Dennis.

Ook vice-driecter Patrick Faure van Renault was positief. "Er was een eerste tijdperk van de Formule 1 en nu zal er een andere komen. We zijn blij dat we Bernie als directeur houden, maar de meerderheid van het geld uit de Formule 1 moet naar de teams gaan."