[update]Nederland tegen 'de Sovjets'

Het Nederlands elftal zal morgenavond in Tiraspol, de hoofdstad van Transnistrië, aantreden tegen Moldavië.

Transnistrië is een door niemand erkend mini-staatje. Het heeft een eigen leger, een eigen munteenheid en een bevolking die een bloedhekel aan Moldaviërs heeft. Nederland zal er als eerste bezoekende nationale ploeg gaan spelen. Het was al met al enige tijd onzeker of de wedstrijd hier gespeeld zou gaan worden.

"Transnistrië is een apart gebied", zo vertelt Philip Meerloo de Consul van Moldavië. De bevolking is er orthodox-communistisch, de begrippen glasnost en perestroika zijn aan hen nog onbekend. Standbeelden van Marx en Lenin staan hier nog in volle glorie. Het staatje is een echte smokkelstaat, het is er de belangrijkste bron van inkomen. In heel Europa is geen armere bevolking te vinden, het dagloon bedraagt er 1 dollar. Ter vergelijking, de wedstrijdkaartjes variëren in prijs van 15 tot 100 dollar.

Voor de supporters is dit uiteraard van minder belang. Wel belangrijk is te weten dat de Transnistriërs de putdeksels in het algemeen verkopen en dat men bij de grenspost zonder vragen 10 dollar moet betalen. Over de veiligheid hoeft men zich verder geen zorgen te maken volgens de KNVB, alhoewel onlangs wel voorzitter Rotari van Constructol Chisinau in het bijzijn van zijn bodyguards geëlimineerd werd.

Het is te hopen dat Nederland zich niet van de wijs laat maken en een goede wedstrijd speelt in Tiraspol.

2-4-2003
Studio Sport heeft gemeld dat het veld in Tiraspol stukken beter is dan het veld in Chisinau, waar Tsjechie tot een 2-0 zege op Moldavië kwam. De UEFA heeft het bewuste veld in Chisinau inmiddels officieel afgekeurd. Advocaat hoopt dat het elftal vanavond in Tiraspol voetballend laat zien, waar toe het in staat is.