EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland

Het EK 2004 is nog niet eens begonnen en de strijd om het EK 2008 is al beslist.

Oostenrijk en Zwitserland zijn gekozen om het EK 2008 te organiseren. Dat maakte UEFA voorzitter Lennart Johansson vandaag bekend nadat donderdag het uitvoerend commitee dit had besloten. De strijd was al sinds de hersft van 2001 aan de gang.

Andere gegadigden waren: de combinaties Ierland/Schotland, Turkije/Griekenland, Kroatië/Bosnië_herzegovina en verder Hongarye, Rusland en een combinatie van de Scnadinavische landen onder de naam Nordic 2008 (hieronder vallen Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken).

Oostenrijk en Zwitserland zullen nu samen met de UEFA in zes zomers ervoor zorgen dat het evenement plaats kan vinden. Hiervoor zullen stadions worden gerenoveerd en zal er gewerkt worden aan infrastructuur. Het tweetal zal het model van Ek-2004-organisator Portugal volgen.

"Football's best - close to you!" zal de slogan worden van het alpinedou. Met elk vier stadions zullen ze het evenement op poten zetten. In Zwitserland zal er worden afgetrapt in Bern, verder wordt er gespeeld in Basle, Geneve en Zurich. De Oostenrijkers hebben de finale, in Wenen, verder wordt er gespeeld in Innsbruck, Klagenfurt en Salzburg.

Ralph Zloczower, voorzitter van de Zwitserse voetbalbond, zei dat hij diep geraakt was met deze beslissing en dat hij al het mogelijke en onmogelijke zal doen om het toernooi een succes te maken. Friedrich Stickler, zijn collega uit Oostenrijk, meldde dat het iets speciaals gaat worden.

Tot slot voegde UEFA-voorzitter Jonhansson nog toe: "I believe the future of European football is in safe hands."