Vier Gouden Kalveren voor Nothing Personal

De Nederlandse film Nothing Personal heeft vanavond vier Gouden Kalveren gewonnen op de slotavond van het 29e Nederlands Film Festival in Utrecht. De arthousefilm van Urszula Antoniak won in de categorieën beste lange speelfilm, regie, sound design en camera.

De grootste kanshebber Oorlogswinter verzilverde slechts drie van de acht nominaties, evenveel als de film Kan door huid heen die zeven kansen had op de belangrijkste prijzen voor de Nederlandse filmwereld.

Acteur Martijn Lakemeier won voor zijn debuutrol in Oorlogswinter een Gouden Kalf voor beste acteur. Raymond Thiry (Oorlogswinter) kreeg er eentje voor beste mannelijke bijrol. Oorlogswinter kreeg eveneens een Kalf voor beste production design.

Actrice Rifka Lodeizen ging met een Kalf naar huis voor beste actrice, voor haar rol in Kan door huid heen. Deze film over een meisje dat op het platteland hoopt een verkrachting te verwerken, won eveneens voor de montage en de speciale juryprijs.

De hiphopfilm Carmen van het noorden werd met een Kalf beloond voor de muziek van Perquisite. Alex van Warmerdam kreeg er eentje voor het scenario dat hij schreef voor De laatste dagen van Emma Blank (vier nominaties). Actrice Pleuni Touw won de prijs voor haar bijrol in Bride Flight. Happy End en de bioscoophit De storm (beide twee nominaties) gingen vandaag met lege handen naar huis.

Vier Gouden Kalveren voor Nothing Personal  (foto: ANP)