Beroep Suu Kyi tegen huisarrest verworpen

Het hoger beroep dat de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi tegen haar verlengde huisarrest had aangespannen, is verworpen. Dat hebben haar advocaat en functionarissen in Myanmar vandaag laten weten.

Advocaat Nyan Win, tevens woordvoerder van de partij van Suu Kyi, zei dat hij nu naar het hooggerechtshof stapt om het vonnis ongedaan te maken. De 64-jarige Nobelprijswinnares kreeg op 11 augustus het huisarrest van 1,5 jaar opgelegd, nadat ze schuldig was bevonden aan het overtreden van de veiligheidswet. Ze had de Amerikaan John Yettaw onderdak geboden. Yettaw bracht in mei ongevraagd een bezoek aan Suu Kyi, die toen ook al onder huisarrest stond.

De rechter handhaafde ook het vonnis tegen twee medewerksters van de oppositieleidster die bij haar in huis wonen. Zij werden in augustus eveneens tot 1,5 jaar huisarrest veroordeeld.

Volgens critici wil de militaire junta met het vonnis voorkomen dat de dissidente volgend jaar aan verkiezingen kan meedoen. Yettaw kreeg zeven jaar dwangarbeid opgelegd, maar werd vorige maand vrijgelaten na een bezoek van een Amerikaanse senator aan Myanmar.

Hoger beroep Suu Kyi tegen huisarrest verworpen  (foto: ANP)